Događanja

Najavljena Godina svetog Josipa

„U godini kada slavimo 330. obljetnicu kako je Hrvatski sabor izabrao svetog Josipa za zaštitnika Domovine, kardinal Josip Bozanić otvorit će Godinu svetog Josipa, 19. ožujka ove godine, koja će trajati do 19. ožujka 2018. godine.“ - objavio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu na prvu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 18. siječnja 2017. godine.

„U godini kada slavimo 330. obljetnicu kako je Hrvatski sabor izabrao svetog Josipa za zaštitnika Domovine, kardinal Josip Bozanić otvorit će Godinu svetog Josipa, 19. ožujka ove godine, koja će trajati do 19. ožujka 2018. godine.“ – objavio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu na prvu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 18. siječnja 2017. godine. „Svjesni te činjenice na neki način nastavljamo milosni hod kojega smo ostvarivali u Godini Božanskog milosrđa i u ovom vremenu iščekivanja otvaranja Godine svetog Josipa koji će se posebno razvijati u Josipovoj godini. Središnja proslava 330. obljetnice izbora svetog Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatske i 30. obljetnice uzdignuća ove crkve na čast Nacionalnog svetišta biti će 10. lipnja 2017. godine.“ – kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio preč. Anđelko Košćak, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u kojem su koncelebrirali dr. Tomislav Markić, ravnatelj inozemne pastve, mons. Fabija Svalina, ravnatelj Hrvatskog caritasa, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekani Karlovačkog, Ozaljskog i Susedgradskog dekanata sa svojim svećenicima, dok su zagrebački bogoslovi animirali pjevanje i asistirali euharistijskom slavlju.

„Ovdje smo došli zato jer želimo dotaknuti to sveto što blista u životu svetog Josipa, želimo barem malo doživjeti, unatoč svojim slabostima, propustima i krivim putovima kojima prečesto idemo u svojim životima, dakle želimo barem malo doživjeti radost života, zajedništva i ljubavi koja je vladala u svetoj nazaretskoj obitelji.“- kazao je u prigodnoj homiliji rektor Košćak, te dodao kako često mislimo da možemo sami, te imamo osjećaj kako Boga nije previše briga što se događa u našem životu.

„Imamo osjećaj kako su Božje milosti i blagoslov za neke druge prilike u našem životu. No, Bog želi biti prisutan u svakodnevnom našem životu. Bogu je važan svaki naš korak, pogled. Želi čovjeka voditi u svakom trenutku njegova života. Prepoznajmo to, kako bi nas u takvim situacijama Bog mijenjao na bolje. No, valja nam nositi križ, prihvatiti teškoće i s njima se suočavati. Bez križa i patnje nema novog života, uskrsnuća i vječnosti. Prihvaćenje križa je put kojim svi moramo proći. To je put kojega je prihvati i sveti Josip. Bog čovjeka ne ostavlja, na osobiti način onog čovjeka koji mu vapi i koji je spreman biti na Božjoj strani, birati ono što je dobro, pa makar zbog toga nailazio na teškoće. Onaj koji izabere put dobra taj je pobjednik. Stoga i mi u ovoj najavljenoj Godini svetog Josipa, živimo predani Gospodinu poput Josipa, bez obzira makar nailazili na teškoće i nerazumijevanja. Poput svetog Josipa budimo potpuno Božji.“ – zaključio je rektor Anđelko.

Pri kraju misnog slavlja svoje svjedočanstvo vjere, odluku da postane svećenik te doživljaj svetog Josipa koji se na poseban način štuje u rodnom gradu kazivao je Patrik Paulić, zagrebački bogoslov iz Karlovca.

Na prvu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, koja će trajati svake srijede do 10. lipnja, Nacionalno svetište ispunili su brojni hodočasnici predvođeni vjernicima karlovačke Župe svetog Franje Ksaverskog iz Švarče, predvođeni svojim župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, koji su animirali pobožnost uoči misnog slavlja. Sljedeću, drugu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu hodočasnike će predvoditi vjernici župe BDM Snježne iz karlovačkog naselja Kamensko sa svojim župnikom o. Jurjem Domšićem, dok će misno slavlje predvoditi i propovijedati mons. dr. Petar Palić, generalni vikar dubrovačke biskupije. 

Cijelu propovijed preč. Anđelka Košćaka, rektora Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, možete preuzeti i poslušati ovdje:

 

Foto: Domagoj Banić

{eventgallery event=’2017_01_18_Prva_srijeda_Velike_poboznosti’=images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

170118-1Srijeda 11.2c6e88.jpg 170118-1Srijeda 3.a38e74.jpg 170118-1Srijeda 6.f89a38.jpg 170118-1Srijeda 7.15b90b.jpg 170118-1Srijeda 8.453b6e.jpg 170118-1Srijeda 9.fa4f1c.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu