Događanja

Na svetkovinu Božanskoga milosrđa mons. Sente predslavio svetu misu u Trnovčici

U prvu nedjelju po Uskrsu, na svetkovinu Božjega milosrđa, 23. travnja 2017., u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, svečano euharistijsko slavlje u 15 sati predvodio je mons. Antun Sente ml., župnik Župe BDM Snježne i upravitelj nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. 

 
 
 
U prvu nedjelju po Uskrsu, na svetkovinu Božjega milosrđa, 23. travnja 2017., u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, svečano euharistijsko slavlje u 15 sati predvodio je mons. Antun Sente ml., župnik Župe BDM Snježne i upravitelj nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.
 
U koncelebraciji su uz domaćina župnika p. Mirka Sadaka, dehonijanca, i dekana Remetskog dekanata Branka Lipšu bila još četvorica svećenika, dok ih je nekoliko bilo na raspolaganju za sakrament pomirenja.
 
„Tvoj je zadatak i obveza ovdje na zemlji moliti milosrđe za čitav svijet. Nijedna duša neće naći opravdanja dok se ne obrati s pouzdanjem mojemu milosrđu. Stoga prva nedjelja po Uskrsu treba biti svetkovina Milosrđa, a svećenici taj dan trebaju dušama govoriti o mom velikom i neizmjernom milosrđu.“
 
Ovim Isusovim riječima koje je uputio sv. Faustini Kowalskoj, mons. Sente započeo je prigodnu homiliju, dodajući kako se ove riječi „ovdje već danas obistinjuju“. Razmatranje je nastavio nadovezujući se na Ivanovo evanđelje a osobito na riječi: „Mir vama“ koje Isus u tri navrata ponavlja, kako apostolima, tako i suvremenom čovjeku.
 
Prvi „Mir vama“ upućen je apostolima sabranima u Dvorani posljednje večere koji su u strahu za vlastiti život, za tjelesno. I današnji je čovjek u neprestanoj brizi i Gospodin mu, kao i apostolima onda, upućuje riječ ohrabrenja, poziva da se ne brine tjeskobno, da se ne boji usprkos križevima i mukama.
 
 
Drugi „Mir vama“ Isus izriče šaljući učenike da budu navjestitelji Radosne vijesti i da „učine njegovim učenicima sve narode“. U tom poslanju dolazi do jedne stalne neizvjesnosti: „hoćemo li talente koji su nam dani moći valjano razviti i odgovoriti na ono što se od nas očekuje“.
 
U tom pozdravu mira osjeća se „poticaj svima nama da snažnije razvijamo svoje talente, da ostvarujemo sebe kao ljudi…, da ne tražimo sreću negdje izvan naše Domovine, nego baš ovdje gdje nas je Bog postavio.“
 
Treći „Mir vama“ upućen je Tomi koji izražava svoju nevjeru, svoju sumnju. „Toma i danas živi u nama i kroz nas“, nastavio je mons. Sente. „S jedne strane možemo opipavati Božju ljubav, a s druge strane smo neprestano zapljusnuti različitim racionalnim procjenama koje nas samo žele odvratiti od bitnoga, nuditi zadovoljstvo tijela nakon kojega tako često ostajemo pusti, ispražnjeni, razočarani.“
 
Mons. Sente nastavio je navoditi niz svjedočanstava o čudesnim zahvatima u ljudske živote, o čudesima koja Gospodin i danas čini – dovoljno je sabrati na jedno samo sva čuda koja su bila potrebna i koja su dokumentirana da bi brojni blaženici i sveci koje je proglasio papa Ivan Pavao II. mogli biti uzdignuti na čast oltara.
 
„Pored ovih silnih svjedočanstava kojima nas dragi Bog u ovom našem vremenu i u našem prostoru obasiplje, nije dovoljno samo vjerovati nego i trajati.“
 
 
„Možemo li dokučiti što je to Bog doista učinio za nas“, upitao je mons. Sente dodajući: „uzeo je naše ljudsko tijelo, postao jedan od nas i dozvolio da bude razapet na drvetu križa. Kako danas često možemo čuti: 'To je moje pravo'. A koje je 'pravo' imao Bog? 'Pravo' Križa. Tek kad budemo više zagledani u Kristov križ, svijet će se mijenjati na bolje.
 
Ali ne zaboravimo, svaki taj križ, svaki Veliki petak je tek predigra ili uvod u radost Uskrslog jutra. To nam je konačni cilj. Tome želimo ići. Stoga neka i ova nedjelja Božjega milosrđa bude novo ohrabrenje na našem životnom putu do uskrsne radosti“, zaključio je mons. Sente.
 
Proslavi svetkovine Božjega milosrđa prethodila je devetnica koja je započela na Veliki petak, a predvodila ju je zajednica „Faustinum“ štovatelja Božjega milosrđa župe u Trnovčici.
 
*Tekst i fotografije preuzeti sa: http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/u-trnovcici-proslavljena-svetkovina-bozjega-milosrdja
 

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu