Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

IMG7033

Uz molitvu, smijeh i pjesmu, u jutarnjim satima uputili su se na prvo odredište u Cernik, gdje je karlovačke hodočasnike ispred crkve sv. Petra apostola dočekao fra Tomislav Vuk, duhovni sin istoimene župe koji je i profesor biblijskih znanosti i orijentalistike na fakultetu biblijskih znanosti i arheologije u Jeruzalemu. Hodočasnicima je objasnio važnost Cernika kroz povijest, koji je bilo vojno, političko, vjersko, gospodarsko i kulturno središte u ovom dijelu Slavonije. Tako je i Cernička župa bila daleko veća nego danas o čemu svjedoči veličina crkve, kao i samostanska zgrada, koji je danas prevelik s obzirom na broj fratara koji u njemu obitavaju. Franjevci su još iz povijesti poznati kao obrazovani i pismeni ljudi, pa ne čudi kako se ovdje nalazi zbirka najstarijih vjerskih spisa. Mogu se pronaći spisi na različitim pismima te na različitim jezicima poput njemačkog, talijanskog i latinskog. Od spisa je moguće vidjeti različite prijevode Biblije i ostale vrijedne spise.

Iduće odredište bila je Požega gdje je karlovačke hodočasnike dočekao preč Ivica Žuljević, katedralni župnik i požeški kanonik zaželjevši dobrodošlicu, a ispred katedrale sv. Terezije Avilske hodočasnike je dočekala kustosica koja je govorila o povijesti požeške biskupije i katedrale. Crkva se počela graditi 1756. godine, odobrenjem carice Marije Terezije i završila blagoslovom biskupa Franje Thauszyja, 1763. godine. Katedrala je postala tek 1997. godine osnivanjem Požeške biskupije. Posvećena je Tereziji Avilskoj, španjolskoj redovnici i crkvenoj naučiteljici. U katedrali su uočljiva i prekrasna brončana vrata koja je izradila kiparica Marija Ujević Galetović. Vrata su blagoslovljena 27. rujna 2016. godine na svetkovinu posvete Stolne crkve. Vrata su oblikovana kao niski reljef koji predstavlja duše, stabla, valove i ptice, a sama kiparica je jednom prilikom spomenula kako je to njeno najbolje djelo.

Hodočasnici su zatim posjetili i Dijecezanski muzej u Požegi koji se nalazi neposredno u blizini katedrale, a osnovan je 1. listopada 2016. godine. Muzej u lijevom krilu sadrži veliku zbirku crkvenih umjetničkih predmeta, a u desnom krilu i potkrovlju zbirku djela moderne i suvremene umjetnosti. U prizemlju muzeja izloženi su predmeti u vremenskom rasponu od 15. do kraja 18. stoljeća, a na katu od 19. st. do danas.

Nakon obilaska muzeja hodočasnici su se uputili na ručak na seosko imanje „Stari Fenjeri“ gdje su imali prilike počastiti se raznim slavonskim specijalitetima. Nakon ručka uslijedio je posjet općini Kaptol, koja se nalazi pod obroncima planine Papuk. Vođeni profesoricom povijesti Liljom Marić karlovački hodočasnici su obišli i utvrdu Požeški zbornik kaptol sveti Petar utemeljenu između 1223. i 1230. godine. Utvrda je šesterokutni kasnogotičko renesansni kaštel s kružnim polukulama i četvrtastom ulaznom kulom. Zapadni zidovi utvrde kao i sjeverozapadna kula uništeni su pri gradnji barokne crkve Sv. Jurja. Utvrda je smještena na uzdignutom platou, okružena jarkom koji je nekada bio ispunjen vodom. Nakon toga uslijedio je i kratki obilazak kaptolske župne crkve sv. Petra i Pavla apostola.

U kasnim poslijepodnevnim satima hodočasnici su se uputili u Pleternicu u Svetište Gospe od Suza. Euharistijsko slavlje na kojem je sudjelovalo dvadesetak tisuća Marijinih štovatelja započelo je u 19 sati sa svečanom procesijom, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio mons. Antun Škvorčević, požeški biskup u koncelebraciji s mnoštvo svećenika. U svojoj homiliji osvrnuo se na iseljavanje mladih u inozemstvo koji odlaze van zbog pronalaska posla koji će im omogućiti veću egzistenciju. Biskup je spomenuo previsoke standarde koji su se nametnuli i koje se svi trude ispuniti iako nisu potrebni. Nakon mise uslijedila je zavjetna procesija sa svijećama i likom Gospe od Suza. Put o Gospina svetište do Karlovca bio je obogaćen brojnim zanimljivim, duhovitim i poučnim pričama svećenika Dragutina poznatog duhovnika humanitarne udruge Job, te "svećenika na kotačima".