Događanja

U karlovačkom Svetištu predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca“

Knjiga mons. dr. sc. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ predstavljena je u četvrtak 22. veljače 2018. godine u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u kojem se okupilo stotinjak ljudi. Njima se pridružio i prof. Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Knjiga mons. dr. sc. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“ predstavljena je u četvrtak 22. veljače 2018. godine u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u kojem se okupilo stotinjak ljudi. Njima se pridružio i prof. Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

U uvodnom dijelu domaćin susreta mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, prisjetio se mons. Marijana Radanovića, graditelja Svetišta, kazavši kako je bio usko povezan sa blaženim Stepincem, posebno u želji da se u Hrvatskoj izgradi Nacionalno svetište posvećeno svetome Josipu. Obzirom da je po rukama blaženog Stepinca zaređen za svećenika, mons. Radanović nastojao je u svojoj skrovitosti i rodoljublju nasljedovati blaženika u pastoralnom i svećeničkom djelovanju.

Autor knjige mons. dr. sc. Juraj Batelja na početku izlaganja govorio je o izvorima na kojima je temeljio pisanje knjige, istaknuvši kako je istina ono što ga je vodilo u proučavanju ogromne količine dokumenata koji snažno govore o progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala Stepinca. Ukratko je okupljenima opisao pojedina poglavlja govoreći pritom o načinu na koji je Stepinac trovan, mučen i progonjen, kako je vršena obdukcija pod nadzorom UDBE, te kako je organiziran sprovod i još mnogo drugih detalja.

Mons. Batelja posebno je istaknuo treće poglavlje za koje je kazao da promatra Stepinčevu suživljenost s Isusom Kristom i Njegovom mukom, ali i suživljenost s jedinstvom Crkve i jedinstvom nadbiskupa i svećenika. „Krvotok knjige tvori Stepinčeva vjera u Isusovo Božanstvo i spasenjsku moć.“ – naglasio je autor knjige. Vezano za Stepinčevu kanonizaciju mons. Batelja pojasnio je kako ona nije upitna, a njezina trenutna odgoda predstavlja priliku za čišćenje hrvatske Crkve i hrvatskog naroda da bi u dubljem spoznavanju osobnosti Stepinca mogli sazrijevati u vjeri i ljubavi prema Kristu.

Na kraju predstavljanja uslijedila su pitanja okupljenih vezana za knjigu i samu kanonizaciju. Postulator je spremno odgovarao na sva pitanja i u svojim odgovorima nije isključio skori datum proglašenja svetim kardinala Stepinca, ali i mogućnost njezine odgode na kraće vrijeme što ne bi ni u čemu naškodilo dovršenom kanonskom procesu kanonizacije.

Nakon toga knjiga se mogla kupiti po promotivnoj cijeni što su brojni uzvanici i učinili, te uz ugodan razgovor zatražili posvetu autora knjige. Sam ugođaj pjevačkim nastupom upotpunili su zbor „Sveti Josip“ pod vodstvom č. s. Blandine Rakarić i Prvi mješoviti pjevački zbor hrvatskih branitelja Karlovačke županije „Petar Svačić“. 

{eventgallery event='2018_02_22_Predstavljanje_knjige'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 02.00b8d4.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 03.7a9b22.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 08.d3cd9e.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 09.70929a.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 11.263ebc.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 12.2ab360.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 13.7d2773.jpg 180222-Predstavljanje knjige mons. Batelje 19.707992.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata