Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-16

Više od 1000 hodočasnika Sisačke biskupije uputilo se na svoje prvo hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa u subotu 3. ožujka 2018. godine želeći u ovoj Godini svetog Josipa predati svoje molitve i prošnje zaštitniku Hrvatske. Blagoslivljajući ih ispred svetih vrata dobrodošlicu im je izrazio mons. Antun Sente, ml., rektor, te ih uveo u samo Svetište gdje ih je upoznao sa poviješću štovanja svetog Josipa i približio im njegov lik. Zatim je predvodio pobožnost moleći krunicu svetog Josipa i litanije.

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-48

Svetu misu slavio je mons. Vlado Košić, biskup sisački, u koncelebraciji s tridesetak svećenika Sisačke biskupije i domaćinom mons. Senteom. U prigodnoj homiliji biskup Košić prisjetio se povijesnih događaja koji su prethodili i potaknuli proglašenje svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske prije 330 godina, istaknuvši Josipovu sposobnost da brine o Svetoj obitelji, o opstanku Božjeg sina, zbog čega je bio idealan primjer za zagovornika hrvatskog naroda. Također je istaknuo svetog Josipa kao velikog zagovornika i zaštitnika radnika, zaručnika i dobre i blage smrti.

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-58

Nadalje, mons. Košić preporučio je svetom Josipu sve radnike da pronađu radna mjesta i dobiju pravednu plaću, te da mladi ne napuštaju domovinu, zatim blagoslovljen brak i obnovu bračnog zajedništva, a posebno je molio za nova duhovna zvanja kako u Sisačkoj biskupiji tako i u cijeloj hrvatskoj katoličkoj Crkvi.

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-61

Sisački biskup uputio je vjernicima poruku da je grijeh uteg koji čovjeka vuče dolje i ne dopušta mu da napreduje, ali da nas Otac Nebeski uvijek čeka raširenih ruku i želi nas osloboditi i vratiti nam izgubljeno dostojanstvo. „Naš je Otac pun ljubavi i nježnosti, sama dobrota i milosrđe. Povjerujmo mu! Sveti mu je Josip povjerovao. I zato je postao tako velik, premda tih i skriven, on je neophodan. U svetoj obitelji, u našim obiteljima, u našoj domovini, u našim savjestima… on pokazuje put.“ – kazao je pri kraju propovijedi.

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-86

Na kraju misnog slavlja mons. Sente u znak zahvalnosti darovao je biskupu medalju svetog Josipa izrađenu povodom 330. obljetnice, a zahvaljujući na gostoprimstvu biskup se prisjetio graditelja Nacionalnog svetišta mons. Marijana Radanovića, svećenika na glasu svetosti, kome je u prvim godinama svog svećeničkog služenja pomagao u Svetištu u službi kapelana, te potaknuo vjernike da mu se preporučuju u molitvama. Nakon kratke okrijepe hodočasnici su, zajedno sa biskupom, sudjelovali u euharistijskom klanjanju.

180303-Hodocasce-Sisacke-biskupije-97

U poslijepodnevnim satima Svetište je još pohodila grupa hodočasnika iz župe Drinovci i Gorica-Savići predvođeni fra Velimirom Bagavcem.

Propovijed mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa: