Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180317-Hodocasnici-uoci-Josipovog-10

Brojni hodočasnici i štovatelji svetog Josipa pohodili su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu uoči svetkovine svetog Josipa. U subotu 17. ožujka svoje molitve i zahvale svetom Josipu predalo je više od 1000 hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva. Najbrojniji hodočasnici toga dana bili su članovi Molitvenog vijenca Kraljice obitelji. Njih tristotinjak pristiglo je iz svih dijelova Hrvatske. Njima su se pridružili i članovi Katoličke misije iz Graza – Austrije, zatim dječji zbor „Don Boscova radost“ iz Zagreba koji je animirao hodočasničku svetu misu, te vjernici iz Dugopolja, Lukaveca, Daruvara, Šibenika, Garčina, Vrbanje, Soljana, Zaprešića, Čučerja, Sesvetskog Kraljevca, Brckovljana i Mokošice, te različitih dijelova grada Zagreba.

180317-Hodocasnici-uoci-Josipovog-21

Hodočasnike je pred svetim vratima Svetišta blagoslivljao rektor mons. Antun Sente, ml., te ih, nakon upoznavanja s poviješću štovanja svetog Josipa i znamenitostima Svetišta, predvodio u pobožnosti svetom Josipu. Svetu misu slavio je fra Ivan Bošnjak, OFM, voditelj Katoličke misije u Grazu u koncelebraciji sa svećenicima, predvoditeljima hodočasnika.

180318-Hodocasnici-uoci-Josipovog-03

Dan kasnije, u nedjelju 18. ožujka, na prvu svetu misu u 7 sati u Svetište su pristigli hodočasnici iz Posušja i Tomislavgrada. Svetu misu u 11 sati predvodio je dr. sc. fra Ivan Karlić, OFMcon., profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u zajedništvu s vlč. Damirom Slamekom iz Orehovice Međimurske i mons. Antunom Senteom, ml. Liturgiju je pjesmom obogatio i uzveličao Mješoviti zbor „Janjevo“.

180318-Hodocasnici-uoci-Josipovog-21

U prigodnoj homiliji fra Ivan Karlić kazao je da Crkva potiče vjernika na štovanje nekog sveca jer on ili ona predstavlja utjelovljeno evanđelje, odnosno život ispunjen evanđeoskim vrednotama. Iako o svetom Josipu nije zapisano puno riječi, fra Karlić je istaknuo kako je Josipova šutnja vrlo glasna i rječita šutnja, te je njegov primjer trajan izazov svakom čovjeku. Nadalje je pojasnio kako nam „Josipov slučaj“ ukazuje da i čovjek pravednik u životu nailazi na teške i nepredvidive situacije, ponekad u ljudskom oku i nepravedne, ali da je Josip primjer kako potpuno vjerovati Bogu kroz slušanje i vršenje Božje riječi.

180318-Hodocasnici-uoci-Josipovog-15

Propovijedajući o Josipovoj pravednosti fra Karlić naglasio je da ona nije sam izvanjsko vršenje zakona, već pravednost koja ne osuđuje unaprijed i koja predstavlja ljubav prema bližnjemu. „Sv. Josip nam se doista otkriva kao onaj koji uistinu ljubi! Koliko stvari može vjerniku reći Josipov primjer, napose kršćanskom roditelju, ocu i mužu, koji ima na brizi svoju obitelj. Iz Josipova primjera vidimo što znači ljubiti obitelj i brinuti se za nju: znači raditi za nju, biti mudar i gledati ono što je za obitelj korisno i dobro; znači ne osjećati ukućane kao „teret na leđima” nego kao one koje mi je Bog povjerio da ih čuvam i štitim, da budem uz njih.“ – kazao je predvoditelj misnog slavlja.

180318-Hodocasnici-uoci-Josipovog-30

U poslijepodnevnim satima zvona Svetišta označila su dolazak hodočasnika koji su se pješice uputili iz zagrebačkog naselja Vrapče u Karlovac. Radosni i ispunjena srca ušli su u Svetište pjevajući „Josipe, o oče sveti“. Večernju svetu misu slavio je vlč. Anđelko Horvatić, župnik župe Svetog Petra iz Petrovskog, predvodeći stotinjak svojih župljana na hodočašće k svetom Josipu. Zajedno s njima u misnom slavlju sudjelovalo je i pedesetak članova studentske zajednice iz Zagreba.

Propovijed dr. sc. fra Ivana Karlića, OFMcon., profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu: