Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180319-Svetkovina-sv-Josipa-96

„Braćo i sestre, Godina svetoga Josipa, mjerena zemaljskim vremenom u sebi nosi sadržaj koji nije mjerljiv zemaljskim mjerilom. Ova je godina novi početak naše otvorenosti vječnosti. Zato svaki Jubilej u Crkvi nije omeđen početkom i završetkom, nego mu je istinska svrha ulaženje u milosnu stvarnost.“ – riječi su mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, koje je izrekao na svetkovinu svetog Josipa 19. ožujka 2018. godine na početku svete mise koju je slavio u Nacionalnom svetištu u Karlovcu. Koncelebrirali su dr. sc. prof. Ante Crnčević, OFM, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Dražen Karačić, karlovački dekan, mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i brojni karlovački svećenici i svećenici koji su svoje župljane predvodili na hodočašće k svetom Josipu. U misnom slavlju sudjelovali su i predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Damirom Mandićem, županijskih vlasti, te vojske i policije. Svetu misu pjesmom je uzveličao zbor „Sveti Josip“ pod ravnanjem č. s. Blandine Rakarić.

180319-Svetkovina-sv-Josipa-82

Na početku svoje homilije mons. Šaško propovijedao je o Josipovoj uznemirenosti koja se javlja u trenutku kada saznaje da je Marija trudna, a proizlazi iz nerazumijevanja koje je njegovo mjesto u odnosu prema Mariji. Tu uznemirenost otklonio je anđeo objavljujući mu se u snu i potičući ga da slijedi glas svoga srca. Mons. Šaško naglasio je važnost da i mi poput svetog Josipa osluškujemo Božji plan u našem životu i preispitamo svoj odnos s Bogom i to kroz šutnju, molitvu i slušanje. „Tu provjeravamo smisao svoga života i odatle dolazi nova snaga koja je povezana s djelovanjem Duha Svetoga“. – kazao je biskup Ivan. Nadalje je istaknuo Molitvu na završetku godine svetog Josipa koja ističe Josipovu bogobojaznost i pravednost. Bogobojaznost jer Josip računa s Bogom i jer je njegov prvi strah ljubav prema Bogu, te pravednost jer Josip u ulozi Marijinog zaručnika ne zauzima, već prepušta prostor onom istinskom zaručniku, Gospodinu i jer je Mariju sačuvao u Božjem planu.

180319-Svetkovina-sv-Josipa-110

Mons. Šaško također je pojasnio da je Josip posebno važan kao primjer kako slijedi Božju volju, shvaćati Božju veličinu i klanjati joj se, posebno jer je današnji čovjek izgubio smisao klanjanja, odnosno klanja se različitim krivim idolima. „U svojoj samozatajnosti i brizi za Božju Riječ Josip nam pomaže učiti kako odbaciti idole i biti u razgovoru s Bogom, njemu dati mjesto, njemu se jedinome klanjati, da bismo otkrili izvore svoje životne radosti i dopustili se oblikovati Duhu Svetome.“ Na kraju homilije mons. Šaško preporučio je u molitve sve koji odlučuju o važnim pitanjima koja se tiču smisla života, obitelji, djece, međusobnih odnosa i identiteta, da im srca budu ispunjena ljubavlju i da nadrastu jezik sebičnosti. „Nadamo se da će često i u Hrvatskome saboru odgovorni stati pred svetoga Josipa pitajući se njegovim: „Gospodine, tko sam u tvojemu planu i što mi je činiti?“, istodobno moleći snagu za odluke i postupke od kojih će živjeti, a ne umirati hrvatska domovina.“ – završio je biskup Šaško.

180319-Svetkovina-sv-Josipa-157

Pred kraj misnog slavlja mons Šaško predmolio je pred kipom svetog Josipa Molitvu na završetku Godine svetog Josipa.

180319-Svetkovina-sv-Josipa-164

Prije završnog blagoslova mons. Sente zahvalio je Gospodinu na milosnoj Godini svetoga Josipa, kardinalu Bozaniću na odluci o proglašenju godine, kao i svim suradnicima koji su pomagali na različite načine, te svećenicima i hodočasnicima koji su u tom Jubileju pohodili Nacionalno svetište svetog Josipa. Također je istaknuo da su vrata Josipovog svetišta i dalje otvorena svim hodočasnicima te da je siguran da će Božja milost u njemu i dalje biti obilata. U znak zahvale darovao je mons. Ivanu Šašku i dr. sc. Anti Crnčeviću medalje svetog Josipa izrađene povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske. Nakon toga vjernici su predvođeni biskupom i svećenicima, te stjegovima Hrvatske, grada Karlovca i Karlovačke županije častili svetog Josipa obilaskom oko zavjetnog kipa.

U popodnevnim satima hodočasnici su sudjelovali u euharistijskom klanjanju.

Propovijed mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog: