Događanja

Sveti Josip nadahnuo je pisanje molbe za svećenstvo

Velečasni Ivica Tolla, župnik župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola predvodio je misno slavlje na devedesetu srijedu Velike pobožnosti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 30. svibnja 2018. godine u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta.

Velečasni Ivica Tolla, župnik župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola predvodio je misno slavlje na devedesetu srijedu Velike pobožnosti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 30. svibnja 2018. godine u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta.

U prigodnoj homiliji vlč. Tolla je kazao kako mu je sveti Josip bio uvijek utjeha u molitvi, jer možemo reći da je sveti Josip, poput Duha Svetoga, branitelj i tješitelj svih nas, a posebno Svete Obitelji. U današnjem Evanđelje po Marku vidimo Isusa koji ide ispred što nam je znak da uvijek trebamo pustiti Isusa ispred sebe da ne budem ja, ili bilo tko drugi, ispred Isusa, kazao je propovjednik te nastavio da ako želimo biti pobožniji, ako želimo služiti Gospodinu, osudit će nas ovaj svijet, bit ćemo ismijani. Ismijavat će nas svuda i na ulici i na poslu i gdje god se nalazimo ako krenemo za Kristom. Mnogi se toga prestraše, te zataje Boga. Na osobit je način to bilo vidljivo u komunizmu kada su ga neki zatajili odričući se vjere radi posla, bojeći se da ne ostanu bez posla. To je jedan od znakova kada Isus nije ispred nas, nego negdje daleko iza. Od nas se vjernika očekuje Boga uvijek stavljati na prvo mjestu. Kad nam je Bog na prvom mjestu, kada Bog ide ispred nas onda ga možemo uhvatiti za ruku, kao što vidimo svetoga Josipa da Isusa drži za ruku, tako i mi poput Josipa možemo uhvatiti Isusa za ruku, ali ne da ga vodimo, već da Isus vodi nas naglasio je vlč. Tolla. Za to je potrebna poniznost. Zlo ne može ništa osobi koja je ponizna, koja je malena, koja ne traži da bude prva. Ta poniznost Sotonu iritira i ne može imati udjela s poniznim osobama. Jedino ponizna duša može doći na svetu misu te slušati i čuti Boga. Takva nas poniznost oduševljava kod svetog Josipa, naravno i Blažene Djevice Marije. Njihova poniznost nas poučava kako slušati Sveto Pismo, kako ga čitati, kako ga bolje razumjeti kazao je propovjednik.

U prigodnoj homiliji dao je i svoje osobno svjedočanstvo pobožnosti prema svetom Josipu. Prije nego što ću poslati zamolbu svom biskupu Mili Bogoviću, ondašnjem gospićko-senjskom biskupu, izmolio sam devetnicu svetom Josipu i nakon te devetnice sam tako jednostavno napisao zamolbu nakon koje me biskup odmah pozvao i primio u svoju biskupiju, posvjedočio je svećenik Ivica. To mi je bila tako znakovita zaštita svetog Josipa i utjeha u molitvi koju on daje. Za mene je to jako snažno svjedočanstvo prisutnosti svetog Josipa u mom životu. Zbog tog svetog Josipa rado nosim u srcu, posvjedočio je vlč. Ivica.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente, zahvalio je predvoditelju misnog slavlja euharistiji, kao i na redovitim molitvenim susretima koje organizira u svojoj župi na koja često dolaze i Karlovčani. Sve štovatelje svetog Josipa, pozvao je 331. proslavu izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske u nedjelju 10. lipnja na misno slavlje u 11 sati koje će u Nacionalnom svetištu predvoditi don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik u Splitu i povjerenik za pastoral obitelji Splitsko – makarske nadbiskupije.  

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu