Događanja

Rektor i mladi Svetišta obogatili pripremu svetkovine Velike Gospe

Velika Gospa svečano se slavi u karlovačkoj pavlinskoj župi Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom. Svake godine kao priprema za svetkovinu održava se devetnica posvećena Gospi. 

Drugog dana devetnice uoči svetkovine Velike Gospe, u utorak 7. kolovoza 2018.g., misno slavlje u župi BDM Snježne na Kamenskom u Karlovcu predvodio je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u koncelebraciji sa svećenicima spomenute župe.U prigodnoj homiliji mons. Sente istaknuo je jednu od bitnih uloga koju je Isus imao, a to je uloga učitelja, onoga koji vodi i upućuje svoje stado. Kao što su se određeni pojedinci borili kako bi sačuvali ovu župnu crkvu, uredili je svojim umjetničkim djelima, obogatili mnoštvom pozlaćenih elemenata, tako i čovjek mora iznova biti zahvalan na osobama koje su učinile nešto lijepo za njega u životu, pomogle mu kad mu je bilo teško, bile naš učitelj, uočio je mons. Sente. Koliko pažnje posvećujemo da bismo dobro izgledali, isto toliko, ako ne i više, pažnje moramo davati svojoj unutarnjoj ljepoti. Svetu misu svojim pjevanjem animirali su članovi zbora mladih “Agape” župe BDM Snježne – Dubovac. Po završetku misnog slavlja, uslijedilo je kratko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su također vodili mladi. Uz red meditacije i pjesme vjernici su imali priliku stati pred Isusa i iznijeti mu svoje molitve. S pokojom suzom radosnicom i velikim pljeskom, domaćini su ispratili svoje goste koji su se zatim uputili u prostore samostana na zasluženu okrjepu.

Večer uoči proslave blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza 2018. godine, na Kamenskom u župnoj crkvi BDM Snježne bio je organiziran prigodan duhovni program. Tog posljednjeg dana devetnice misno slavlje predvodio je fra Mate Kolak, pavlin čije trenutno boravište je Rim gdje radi na doktoratu iz biblijskih znanosti. Dakako, uz njega bili su prisutni i svećenici domaćini zajedno s pavlinskim bogoslovima. U svojoj homiliji fra Mate istaknuo je površnost kao jedan od najvećih grijeha. Strah od zarona u dubinu vlastitih ciljeva, obveza, talenata, pa čak i vjere nešto je u čemu se svaka osoba može pronaći. Kad si jednom posvijestimo da je Isus prisutan u svakom trenutku našega života, čak i u primjerice, pranju suđa, tada zaista možemo reći da smo doživjeli Krista, zaključuje fra Mate. Obzirom da je bio posljednji dan devetnice, iskoristio je priliku da napomene kako nema ničeg lošeg u tome da ne vidimo odmah plodove svojih molitava upućenih Gospi. Njima smo tek zasijali sjeme koje treba zalijevati svakodnevnom molitvom da bi jednog dana došlo do plodova. Na samom kraju, pozvao je vjernike da se ne boje otvoriti i čitati Bibliju jer: “Sveto Pismo je veš-mašina za srce”, šaljivo je zaključio fra Mate svoju homiliju. Misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem obogatili su udruženi članovi zborova mladih iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa (zbor “Agape”) te župe Sveta Tri Kralja – Banija (zbor “Sancti Tres Reges”). Zatim je uslijedilo kratko euharistijsko klanjanje. Program je završio koncertom duhovne glazbe u izvedbi prije spomenutih zborova mladih u čast nebeskoj Majci Mariji. Ispunjena crkva nagradila ih je izdašnim pljeskom.

 

 

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.