Događanja

Počeli Josipovi umjetnički susreti

U predvečerje toplog ljetnog četvrtak, 23.8.2018. godine, u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, odvila se romantična pjesnička večer. Naime, Conventus melici Iosephi (ili Josipovi umjetnički susreti), dosad posvećeni glazbi, ovoga puta okrenuli su se jednom drugom tipu umjetnosti - književnosti. Okružena starim župnim dvorom, novoizgrađenom fontanom i visokim zvonikom, publika je imala priliku uživati u pjesničkom opusu teologa i književnika Nikole Kuzmičića. Dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, vjeroučitelj u zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog, samohrani otac i prije svega dobar čovjek svojim stihovima razbio je monotoniju ljetnih večeri i pružio svim posjetiteljima pravu malu čaroliju.

 


U predvečerje toplog ljetnog četvrtak, 23.8.2018. godine, u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, odvila se romantična pjesnička večer. Naime, Conventus melici Iosephi (ili Josipovi umjetnički susreti), dosad posvećeni glazbi, ovoga puta okrenuli su se jednom drugom tipu umjetnosti – književnosti.

Okružena starim župnim dvorom, novoizgrađenom fontanom i visokim zvonikom, publika je imala priliku uživati u pjesničkom opusu teologa i književnika Nikole Kuzmičića. Dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, vjeroučitelj u zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog, samohrani otac i prije svega dobar čovjek svojim stihovima razbio je monotoniju ljetnih večeri i pružio svim posjetiteljima pravu malu čaroliju.

Program je započeo pjesmom “Evo me” u izvedbi Lucije Klarić i Petra Vukovića. Nakon nekoliko uvodnih riječi Lorene Kasunić, umjetničke suradnice susreta, kojima je karlovačkoj publici ukratko predstavila rad Nikole Kuzmičića, uslijedilo je recitiranje poezije. Svatko od prisutnih izvukao je po jednu pjesmu koju je onda pjesnik izrecitirao i pobliže objasnio kako je sama pjesma nastala. Na simpatičan i prisan način govorio je o svojim umjetničkim uspjesima i pokojim neuspjesima. Publika nije mogla a da ne suspregne smijeh na neke od ispričanih dogodovština.

Službeni dio programa završio je još jednom glazbenom izvedbom gore spomenutih Lucije i Petra. Uslijedilo je neformalno druženje u dvorištu Svetišta uz čašu vina i zalogaj sira.

Novi umjetnički susret na rasporedu je već u nedjelju 26.8. kada dolazi svećenik i slikar Milan Lojić koji će predstaviti svoja likovna djela.

 

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.