Događanja

Hodočašće zbora “Sveti Josip” u Senj i Novi Vinodolski

Dan neovisnosti, 8. listopada 2018. godine, za većinu neradni dan, članovi župnog zbora „Sveti Josip“, sa svojom voditeljicom sestrom Blandinom Rakarić, iskoristili su za druženje uz posjet sjevernom Jadranu, gradovima Senju i Novom Vinodolskom.

Dan neovisnosti, 8. listopada 2018. godine, za većinu neradni dan, članovi župnog zbora „Sveti Josip“, sa svojom voditeljicom sestrom Blandinom Rakarić, iskoristili su za druženje uz posjet sjevernom Jadranu, gradovima Senju i Novom Vinodolskom.

Oblačno jutro s ponekom kapljicom kiše i mjestimičnom maglom pred Senjom je zamijenilo jutarnje sunce koje je, obasjavajući otoke Krk i Prvić, stvaralo predivnu sliku.

Posjet Senju smo započeli obilaskom simbola grada Senja, tvrđave Nehaj. S poviješću tvrđave nas je upoznala ravnateljica Gradskog muzeja Senj, prof. Blaženka Ljubović. U nadahnutom izlaganju smo saznali niz činjenica i zanimljivosti vezanih uz samu tvrđavu ali i općenito povijest grada Senja i slavnih Senjskih uskoka. Tvrđava Nehaj je sagrađena 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića i kapetana Herberta VIII. Auersperga Turjaškog, čiji se grbovi, zajedno s grbom austrijskog nadvojvode  Ferdinanda I, tadašnjeg gospodara Senja, nalaze u unutrašnjosti tvrđave povrh zdenca. Tvrđava je sazidana od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Tvrđava kockastog oblika, gdje svaka strana gleda na jednu stranu svijeta, ima dva kata i vidikovac. Na prvom katu su bile prostorije za časnike i zapovjednika tvrđave, na drugom je bila smještena topovska bitnica od 11 teških topova, dok su sa vrha tvrđave budne straže promatrale prilaze Senju s kopna i mora.

Nakon tvrđave Nehaj posjetili smo Gradski muzej Senj koji se nalazi u palači obitelji Vukasović, jedne od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji. Uz stručno vodstvo prof. Ljubović pogledali smo Arheološku i hidroarheološku zbirku, Zbirku glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirku oružja i vojne opreme, Etnografsku zbirku – Bunjevci, Prirodoslovnu zbirku  – Velebit te pomorsku zbirku.

Uslijedio je posjet Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Katedrala je sagrađena 1169. godine kao jednobrodna romanička bazilika. U 18. stoljeću crkva se proširuje dvjema pobočnm lađama, a iz tog vremena su i svi oltari i druge umjetnine. Današnji je izgled katedrala dobila 1949. i 1950. prilikom restauracije nakon teških oštećenja koje je pretrpjela za vrijeme drugog svjetskog rata. Profesorica Ljubović nas je uposnala s vrijednim spomenicima koji se nalaze u katedrali. Među ostalim tu se nalazi grob senjskog biskupa Ivana Cardinalibusa izrađen u stilu gotičkog zidnog groba te reljef Svetog Trojstva u čijem donjem dijelu se nalazi grb plemića Perovića iz 1491. godine – najstarija poznata varijanta hrvatskog državnog grba.  Pjesmama Kraljice krunice i Zdravo budi sveti Josipe zbor je uz klavirsku pratnju Krešimira Klarića na kraju pozdravio nebesku majku i  našeg dragog Svetog Josipa kojem je posvećen jedan od oltara katedrale.

Posjet Senju smo završili okrijepom uz ukusan ručak u konobi Stari grad, nakon čega smo se uputili u Novi Vinodolski.

Naše prvo odredište u Novom Vinodolskom je bio Gradski muzej koji se nalazi u Frankopanskom kaštelu, gdje prostor dijeli s Gradskom upravom i Gradskom čitaonicom. Tako smo razgled započeli u gradskoj vjećnici na čijem zidu ponosno stoji spomen na 1288. godinu kad su se upravo na ovom mjestu sastali predstavnici devet vinodolskih gradova – općina i popisali stare pravne običaje što su se primjenjivali u Vinodolskoj kneziji, po čemu je dokument i nazvan  Vinodolski zakon. Uz stručno vodstvo ravnateljice i kustosice muzeja, gđe. Đurđice Krišković upoznali smo se s bogatom povijesnom baštinom ovog kraja kao i današnjom brigom za očuvanje tradicije. Poseban prostor u muzeju zauzima povijest novljanske obitelji Mažuranić iz koje je najpoznatiji Ivan Mažuranić, hrvatski ban, pjesnik, jezikoslovac i političar.

U pratnji lokalnog vodiča, gđe. Zorane, posjetili smo Župnu crkvu Sv. Filipa i Jakova uz koju se nalazi 36m visoki zvonik sagrađen na mjestu zavjetne crkvice sv. Fabijana i Sebastijana. Potom smo prošetali do kuće Mažuranićevih koja se trenutno preuređuje jer je do nedavno služila kao dječji dom. Na kraju smo još posjetili crkvicu Svete Trojice, sagrađenu potkraj 15. stoljeća  u kojoj je uređena muzejska zbirka sakralnih izložaka.

Nakon kratke okrijepe i šetnje rivom došlo je vrijeme za povratak. Uz molitvu krunice i nekoliko pjesama put do Karlovca je protekao u trenu. Uz ugodno druženje obogaćeni smo mnogim saznanjima iz bogate povijesti ovog kutka naše domovine.

 

{eventgallery event='2018-08-10-IzlestzboraNaSveJaKSenj'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

IzletSenjiNV 1.d8017c.jpg IzletSenjiNV 10.d28b0c.jpg IzletSenjiNV 11.52e897.jpg IzletSenjiNV 12.27f839.jpg IzletSenjiNV 13.9b2ab5.jpg IzletSenjiNV 14.a33a2b.jpg IzletSenjiNV 15.0e5fa8.jpg IzletSenjiNV 16.8c61ef.jpg IzletSenjiNV 17.5298d6.jpg IzletSenjiNV 18.179cc1.jpg IzletSenjiNV 19.e7ddaa.jpg IzletSenjiNV 2.ba05c9.jpg IzletSenjiNV 20.52c041.jpg IzletSenjiNV 3.13a5cb.jpg IzletSenjiNV 4.0b3004.jpg IzletSenjiNV 5.41023b.jpg IzletSenjiNV 6.7e6b7c.jpg IzletSenjiNV 7.054d0a.jpg IzletSenjiNV 8.ec3ff6.jpg IzletSenjiNV 9.e244cb.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.