Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Jubilarno peto izdanje karlovačkog Holywina održalo se, kao i svake godine, večer uoči blagdana Svih Svetih, 31. listopada, u Nacionalnom svetišu svetog Josipa na Dubovcu. Postala je već tradicija da sve veći broj mladih grada Karlovca okreće leđa od svakojakih organiziranih zabava povodom takozvane Noći vještica i hrli na bogat duhovni i zabavni program koji se odvija u prostorima Svetišta.

181031-HolywinKalrovac-47

Program je započeo svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta, vlč. Anđelkom Katanecom, predstojnikom Ureda za migracije i turizam Zagrebačke nadbiskupije te fra Marijom Škrtićem, župnikom Župe BDM Snježne - Kamensko. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem obogatio je zbor mladih “Lilium” iz Sesvetskih sela.

181031-HolywinKalrovac-4

U prigodnoj homiliji vlč. Kolar istaknuo je važnost svakog pojedinca da u svom životu teži svetosti. Ona nije privilegija izabranih ljudi, nego onih koji se odluče odazvati pozivu na svetost koji nam se uvijek iznova upućuje. Evanđeoski tekst donosi nam Isusov govor na gori u kojem pripovijeda o blaženstvima. Prolazeći kroz svako od njih, vlč. Kolar iznosio je odlike koje krase svakog sveca i to su smjernice kojima bismo se trebali voditi. Budući da je tema ovogodišnje predstave bio blaženi Ivan Merz, svoju propovijed zaključio je kratkim životopisom ovog Božjeg čovjeka te kako nam i danas može biti primjer uzornog katolika koji nije činio neka velika čudesa, ali je bio nepokolebljiv u svom nastojanju svetog življenja.

181031-HolywinKalrovac-8

Nakon misnog slavlja, okupljeni su se zaputili prema Pastoralnom centru iza samog Svetišta gdje je izvedena predstava “Vedrog orla sjaj” pod vodstvom studentice Lorene Kasunić. Na zanimljiv i pristupačan način mladi katolici grada Karlovca prikazali su mladenaštvo bl. Ivana Merza te zašto je toliko blizak današnjim mladima. Odličnom glumom, vjerodostojnom scenografijom i kostimima, plesnim i pjevačkim dionicama ponovno su oduševili sve prisutne, od onih najmlađih do onih s već podosta životnog iskustva.

181031-HolywinKalrovac-29

Uz gromoglasan pljesak publika je pohvalila sav trud i napor koji je cijela glumačka družina uložila. Posebno ponosan na njih bio je mons. Sente te im se na samom kraju službenog programa zahvalio na svemu što rade ne samo uoči Holywina, već konstantno tijekom cijele godine. Prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Karlovca gospodin Damir Mandić koji je došao sa svojom obitelji podržati ove mlade ljude od kojih je nekima svojedobno bio i ravnatelj u Gimnaziji Karlovac.

181031-HolywinKalrovac-45

Iznenađenjima tu nije bio kraj. Naime, svaki gledatelj dobio je straničnik (poznatiji pod nazivombookmarker) kao znak sjećanja na 5. izdanje Holywina u Karlovcu. Uslijedilo je čašćenje raznim slasticama i grickalicama koje su pripremili članovi obiteljske zajednice, čitači, Josipovi radnici te sami mladi.

181031-HolywinKalrovac-10

Obzirom na sve veći broj Karlovčana koji dolazi večer uoči Svih Svetih na predstavu Holywina, tradicija će se zasigurno nastaviti i u narednim godinama.