Događanja

Otvorena izložba “Veselje ti navješćujem”

Izložba "Veselje ti navješćujem" likovnog umjetnika Božidara Škofača u galeriji Martin Borković pri Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa u Karlovcu, otvorena je u srijedu 12. prosinca 2018. godine. 


Izložba "Veselje ti navješćujem" likovnog umjetnika Božidara Škofača u galeriji Martin Borković pri Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa u Karlovcu, otvorena je u srijedu 12. prosinca 2018. godine. Izložbu je otvorio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta i voditelj galerije Martin Borković. Osim samog autora o izložbi je govorio Jurica Škofač, povjesničar umjetnosti. Tom je prilikom kazao: "Umjetnik Božidar Škofač predstavio je dvadeset ulja na platnu na temu Jaslica u galeriji Martin Borković pri Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa u Karlovcu. Slike su neuinformiranih dimenzija, snažnog ekspresionističkog kolorita i skladno su realizirane. Božidar Škofač je umjetnik koji je cijeli svoj umjetnički i životni prostor posvetio mjestu u kojemu stanuje, a to je selo Letovanić.

Upravo nadahnuće tradicijskom arhitekturaom, tradicijskom kulturom i vjerovanjima čine samu srž umjetnikovog bogatog opusa. Tako i na ovoj izložbi na kojoj prezentira Jaslice ipak samu scenu izmiće iz standardne forme i poseže za inovativnim rješenjima. Svaka je jedinstvena, a opet umjetnikovom rukom sabrana i simpatična. Slike su jasne i čitljive, a prikazuju Svetu Obitelji koja je smještena ispod trošne nastrešnice u samom centru imaginarnog, ali i stvarnog sela. Taj sveti događaj dolaze posjetiti seljani odjeveni u svečano tradicijsko ruho. To je na bijelom lanenom platnu bogata crvenom vezom izvezani sam čarobni vez. Donose poklone i darove, ono što imaju. Uz ljudske figure tu su i životinje koje prate sam događaj. Svakako je tu bitna i naglašena upravo ta atmosfera koja se realizira unutar samog ruralnog prostora. Tamne pozadine fiksiraju atmosferu u kojemu se sveti događaj upravo zbiva. To je mračna noć  koja je obasjana sjajnim svjetlom zvijezde.

Promatrajući samu scenu u nama se pobuđuje kao i u samim akterima na slici emotivna začuđenost. Umjetnik inzistira na još jednom akcentu u ovom prezentiranom opusu. Ponavljajući jedan motiv, a to je motiv Svete Obitelji po njemu je neprestano izazovno. Sugestivno koncipira, slaže kompoziciju obogačuje ju ili pročišćuje, pobuđuje emociju. Zaključno ciklus je zaokružen, a dinamičnim kretanjem po platnu prerasta u romantički prizor."

Otvaranje izložbe svojim su pjevanjem obogatile Ana i Iva Žaja te Darija Mulac Božičević. Na kraju susreta Emanuela Bulaja, učenica četvrtog razreda osnove škole i ministrantica predala je svom župniku sliku koju je sam naslika. Za darovano ulje na platnu koje prikazuje župnu crkvu dobila je pohvalu i ohrabrenje da samo tako nastavi od prisutnog slikara Škofača.

Izložbu se može pogledati uvijek prije ili poslije misnih slavlja te prema najavi do kraja siječnja iduće 2019. godine.

 

{eventgallery event='2018-12-12-Skofacizlozba'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 
181212-Skofac 1.c2f5de.jpg 181212-Skofac 2.7e157a.jpg 181212-Skofac 3.79dabd.jpg 181212-Skofac 4.054bc6.jpg 181212-Skofac 5.e92b69.jpg 181212-Skofac 6.5a872f.jpg 181212-Skofac 7.8e7cc0.jpg skofac000.13eb82.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata