Događanja

Boga možemo naći u svim stvarima

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače 2020. godine. U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru održao je duhovni nagovor na temu Rađanje Boga u duši redovnicama i svećenicima Karlovca. Slijedila je razmjena duhovnih iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnim slavljem u Nacionalnom svetištu.

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače 2020. godine. U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru održao je duhovni nagovor na temu Rađanje Boga u duši redovnicama i svećenicima Karlovca. Slijedila je razmjena duhovnih iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnim slavljem u Nacionalnom svetištu.

Misu je predvodio o. Ike, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih Agape pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže.

U prigodom duhovnom nagovoru o. Iko je pozvao u pomoć pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka, na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echkarta, Ivana Taulera, Henrika Susoa, svetog Augustina te dijelove Svetog pisma, na osobit način i Pavlovih poslanica, o. Iko ukazao je na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni: „u kojima smo jako zauzeti oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi. Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše – a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi nas do Boga u nama – dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti niti izvanjskog niti unutarnjeg, jer Boga možemo naći u svim stvarima, pa i loncima”, kazao je tom prigodom o. Iko, te zaključio: „kad vodimo brigu o Bogu u namam mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom.”

U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice: franjevci (ili Red male braće) i pavlini, te sestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, sestre franjevke od Bezgrešne (šibenske franjevke) i Klanjateljice krvi Kristove. 

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.