Događanja

Devetnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu: “Bog i u snu progovara”

Pater Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije, predvodio je misno slavlje na devetnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu u istoimenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu 27. svibnja 2020. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta. Pjevanje je animirao župni zbor "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ. Vjeru je svjedočio Tomislav Kršnjavi ohrabren svojom suprugom Lindom, oboje akademski kipari.

Pater Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije, predvodio je misno slavlje na devetnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu u istoimenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu 27. svibnja 2020. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta. Pjevanje je animirao župni zbor "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ. Vjeru je svjedočio Tomislav Kršnjavi ohrabren svojom suprugom Lindom, oboje akademski kipari.

U prigodnoj homiliji pater Stjepan opisao je svetog Josipa kao sveca noći: "Naime, bila je noć kada Josip nije razumio što se događa s trudnom Marijom. U noći ga anđeo ohrabruje da prihvati Mariju. Nadalje, u noći se rađa Spasitelj svijeta, ali u noći, pored pastira, anđela i mudraca dolaze i vojnici koji žele ubiti dijete. Bog Josipa vodi kroz noć i u noći mu progovara i usmjerava ga. Bilo je mnogo noći i nebeskih zahvata u Josipovu životu. U svakoj od tih noći Josip je slušao Boga i bio je pripravan na poslušnost. U tim Josipovim noćima možemo prepoznati i Josipov križ i blagoslova križa. Takve noći jesu i naši križevi. Ponekad zahtjevni, ali i prostor u kojem Bog progovara, usmjerava i odgaja", kazao je otac Fridl.

"Braćo, živimo u svijetu punom napasti. Ništa novo. I Isus je bio napastvovan. Napasniku je veoma stalo da nas povede na krivi put. Stalo mu je da budem oholi, da nas povede u lažnu svetost i pravednost. Stalo mu je da zanemarimo molitvu i budnost nad osjećajima. Ako u tome uspije, onda ćemo sigurno krenuti nizbrdicom u duhovnome životu. Polako ćemo se udaljavati od Boga. Sveta misa i sakramenti izgubit će svoj smisao. Težit ćemo za lagodnim životom. Sebičnost će zagospodariti našim srcem. Božje zapovijedi koje su nam bile svjetlo u mraku života postat će opterećenje. Savjest, koja je bila prijatelj i putokaz, nastojat ćemo ušutkati, a slijedit ćemo i živjet ćemo logikom 'sve mi je dopušteno. Uživaj, dušo' .

Sveti nas Josip uči da je uz molitvu potrebno bdjeti nad svojim mislima i osjećajima. Ne dopustiti da oni vladaju i diktiraju našim životom. Sveti Josip čuvao je i bdio da bi njegovo srce posvema pripadalo Bogu, zato je mogao biti vjerni čuvar. Sada kao zaštitnik na nebu čuva Crkvu na zemlji. On je i naš čuvar. Čuvar naše vjere. Zaštitnik dobre smrti. Zaštitnik dobrog, plemenitog i čestitoga života. Stoga, pristupimo s pouzdanjem ove večeri svetom Josipu, velikom šutljivom čuvaru naše sive svakodnevnice, te dopustimo da poruke njegova života unesu svjetlost i Božju radost u naše srce", kazao je tom prigodom pater Stjepan.

Na kraju misnog slavlja gospodin Tomislav Kršnjavi, akademski kipar iz Zagreba, progovorio je o svom iskustvu vjere.

Tom je prigodom kazao kako, prije nego nastane neko sakralno djelo, važno je započeti s molitvom na koljenima: "Važno je krenuti ponizno u oblikovanju skulpture, kao i brojnim drugim stvarima, kako bi mogli slijediti Božji glas i Božja nadahnuća. Potrebno je samoga sebe, na neki način, 'ugasiti' kako naša osobnost, pa i sam umjetnički izričaj, ne bi izlazili u prvi plan. Ne odričem se svog umjetničkog potpisa i izričaja, već sam mišljenja kako oni u sakralnim djelima trebaju provirivati iz pozadine. U umjetničkom radu ide se iz rada u rad, kao i u životu iz dana u dan", kazao je kipar Kršnjavi. "Naime, ako u ostvarenom prethodnom radu nije bilo svojevrsne likovne ispovijedi u kojoj čovjek sagleda što je učinio i koliko je to sve uspjelo, onda nema ni napredovanja sa sljedećim kipom", kazao je kipar Tomislav te nadodao kako: "ne možete u jednom kipu riješiti sve. Puno je ideja. Kao što ne možemo u jednom danu cijeli život otkoračati, već se napreduje dan po dan, djelo po djelo, poput strpljivog i blagog Josipa. Nadalje, važni su i padovi, i u osobnom životu, ali i spoznaja i želja da možemo ustati. U tom ustajanju puno pomaže sakramentalni život, na osobit način sveta ispovijed", ustvrdio je kipar Kršnjavi.

Zadnje Kršnjavijevo djelo je kip kardinala Kuharića u rodnom mu Pribiću, a trenutno radi na idejnim skicama za crkvu svetog Josipa u Obrovcu gdje je Josipovo svetište Zadarske nadbiskupije. "Ipak, jedan od mojih prvih reljefa, meni posebno drag, je upravo reljef svetog Josipa s malim Isusom. Načinio sam ga tako da sveti Josipa drži malog Isusa u naručju, koji spava. Stoga se slažem s propovjednikom da je sveti Josip svetac noći, jer nam želi biti blizak u našim noćima. Josip jednom rukom drži u naručju Isusa koji spava, a drugom ruku zaustavlja sve ono što bi ga moglo probuditi, te na taj način daje prostora da Isus nama progovara", kazao je tom prigodom kipar Tomislav te zaključio: "I sam bih mogao od svetog Josipa naučiti malo više šutjeti, jer sam ja najveća pričalica u našoj obitelji."

Tomislavova supruga Linda, koja trenutno radi reljefne slike iz života svetog Josipa za brončana vrata crkve svetog Josipa u Obrovcu, kratko je posvjedočila da u svome mužu može prepoznati karakteristike svetog Josipa.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu