Događanja

Vlč. Zlatko Golubić, novi supsidijar pri svetom Josipu

Velečasni Zlatko Golubić, dosadašnji župnik župe Pohoda BD Marije u Zagrebu, odnosno svete Marije na Dolcu imenovan je supsidijarom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i župi BDM Snježne, a prema odredbi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

 Velečasni Zlatko Golubić, dosadašnji župnik župe Pohoda BD Marije u Zagrebu, odnosno svete Marije na Dolcu imenovan je supsidijarom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i župi BDM Snježne, a prema odredbi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.Riječi dobrodošlice „novom“ svećeniku u Svetištu izreka je mons. Antun Sente, ml., dubovački župnik na nedjeljnom misnom slavlju 4. listopada 2020. godine. Tom je prilikom ukazao na zanimljivu poveznicu. Naime vlč. Golubić je 1971. godine svoju mladu misu slavio pri svetom Josipu na zagrebačkoj Trešnjevki, a zlatnu misu, ako Bog da, slavit će ove pastoralne godine pri svetom Josipu u Nacionalnom svetištu u Karlovcu. Vlč. Zlatko Golubić rođen je u Zagrebu 31. 12. 1944. godine. Osnovnu školu završio je na Trešnjevki, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati. Nakon završenog filozofskog teološkog fakulteta u Zagrebu za svećenika ga je zaredio nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić 27.6 1971. Mladu je misu slavio u župi svetog Josipa na Trešnjevki 25.7. 1971. godine.

Prve četiri godine svećeničke službe vršio je kao kapelan u župi svetog Petra u Zagrebu kojom je tada upravljao župnik mr. sc. Ivan Šalić. Godine 1975. nadbiskup Kuharić imenuje ga župnikom svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, gdje ostaje do 1989. godine. U tom vremenu u Kostajnici je bilo oko 1500 hrvata katolika što je iznosilo oko 18 % od čitavog stanovništva. U Kostajnici je lijepo surađivao s franjevcima koji su boravili u svojem samostanu, te zajedno s njima okupljao katolički živalj te ih poticao na prakticiranje vjerničkog života kojega su primili od svojih predaka.

Nakon župnikovanju u Hrvatskoj Kostajnici kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1989. godine župnikom u zagrebačkoj župi svetog Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu gdje ostaje od 2013. godine. Uz redoviti duhovni i pastoralni rad za vrijeme župnikovanja vlč. Golubića obnovljena je crkva, župni dvor te svi drugi crkveni objekti.

Od 2013. godine do 2020. kardinal Josip Bozanić imenuje ga župnikom Pohod BDM Marije na zagrebačkom Dolcu. Kroz proteklih sedam godina u potpunosti je obnovio unutrašnjost crkve svete Marije koju je potres teško oštetio. U kratkom roku sanirane su glavna oštećenja te je crkva dobila dozvolu da se smije koristit za misna slavlja. Zbog blizine zagrebačke tržnice Dolac upravo je ova crkva svakog dana primala više stotina vjernika koji su uz misna slavlja rado sudjelovali i u drugim pobožnostima.

Zbog navršene kanonske dobi, obzirom da se još osjeća sposobnim vršiti svećeničku službu, a u dogovoru s zagrebačkim Nadbiskupom vlč. Golubić imenovan je supsidijarom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i u župi BDM Snježne na Dubovcu u Karlovcu.

Dolaskom u Karlovac približio se Krašiću, rodnom mjestu svoje majke kamo je često tokom djetinjstva navraćao i gdje je kao dječak tokom ljetnih dana često ministrirao kardinalu Alojziju Stepincu.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.