Događanja

Sveti Josip, blaženi Karlo Acutis i mons. Marijan na Holywinu

Dan uoči Svih Svetih već tradicionalno ZAMAK, zajednica mladih katolika u Karlovcu organizira prigodni program koji se sastoji od misnog slavlja, predstave i zajedničkog druženja.

Dan uoči Svih Svetih već tradicionalno ZAMAK, zajednica mladih katolika u Karlovcu organizira prigodni program koji se sastoji od misnog slavlja, predstave i zajedničkog druženja. Zbog ograničenja uzrokovanog korona virusom ovogodišnji Holywin organiziran je na drugačiji način. Članovi ZAMAK-a vodili su sat euharistijskog klanjanja za vrijeme kojega su prezentirali misli blaženog Karla Acutisa, petnaestogodišnjaka kojega je papa Franjo pred nekoliko tjedana proglasio blaženim. Poticajnim mislim i prekrasnim pjesmama stvorili su posebno ozračje svetosti.

Misno je slavlje predvodio fra Mate Bašić, župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu i voditelj programa Exitus u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom i vlč. Zlatkom Golubićem supsidijarom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. U prigodnoj homiliji između ostalog propovjednik fra Mate je kazao kako na svetkovinu Svih Svetih Crkva pred nas stavlja evanđeoski odlomak koji je teološko i književno remek djelo. Evanđelist Matej je na poseban načni opisao blaženstva. Broj osam označava osmi dan, dan uskrsa, stoga oni koji žive osam blaženstva žive život koji nema prestanka.

Nadalje blaženstva su ispisana sa sedamdeset i dvije riječi, a u knjizi Postanka nabrojana su 72 poganska naroda. Evanđelist Matej time želi reći da Isus nudi savez sa svakim narodom i svakim čovjekom za razliku od onog Mojsijeva saveza koji je sklopljen samo s jednim Izraelskim narodom, kazao je tom prigodom fra Bašić. Termi blago, odnosno biti blažen u helenističkoj se kulturi koristio samo za bogove. Koristeći upravo taj termin Isus nam poručuje da svatko od nas može biti s Bogom. Prije same objave blaženstva Isus uzlazi na goru ne sam već sa mnoštvom. Uzdizati se na goru u Bibliji znači susresti se s Bogom. Poruka je to nama kako trebamo biti oni koji do Boga ne dolazimo sami već je potrebo da sa sobom "vučemo" i druge, odnosno dovodimo ih do Boga, to znači biti svet, kazao je fra Mate te dodao kako su siromasi duhom oni koji se dragovoljno odriču nečega svoga da bi dali drugima, dok su drugi oni koji imaju, ali nisu navezani na ono što posjeduju. Ipak kraljevstvo je nebesko onih siromaha duhom koji znaju upokoriti svoj ego, odnosno biti ponizni kazao je u svojoj homiliji fra Mate.

Nakon misnog slavlja, umjesto uobičajene predstave o životu svetaca koje su prošlih šest godina pripremali mladih za taj dan, prezentiran je mural slikara Leonarda Lesića na pročelju župne kuće "mons. Marijan moli litanije svetog Josipa", te cvjetno keramička instalacija biblijske priče: "Svadba u Kani Glilejskoj" rad časne sestre Brigite Badanjak, cvjetne aranžerke i karlovačke umjetnice Lidije Maček Stanić. O izloženim umjetninama govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Dora Sumina i Ana Hegedić izvele su prigodnu recitaciju. Izložene umjetnine kao izložbu na otvorenom otvorio je fra Mate Bašić.

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.