Događanja

Praizvedba svetom Josipu u čast

„Vjerujem kako sada s nebeskih visina blaženi Alojzije Stepinac uživa", rekao je mons. Antun Sente.

Vjerujem kako sada s nebeskih visina blaženi Alojzije Stepinac uživa. Naime prije 84 godine osnovao je Župu svetoga Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki, kaneći ondje izgraditi Nacionalno svetište svetog Josipa. Pedeset godina nakon toga, odnosno 300 godina nakon odluke Hrvatskog sabora da izaberu svetog Josipa za našega nebeskog zaštitnika, biskupi hrvatskog govornog područja ovu karlovačku crkvu uzdigli su na čast Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Poznato mi je da je naš prečasni Marijan Radanović razgovarao s Augustinom Holijem i molio ga, ako će zatražiti od biskupa da ovu crkvu proglasi Nacionalnim svetištem to podupre, što je on i učinio“ ovim je riječima mons. Antun Sente, rektor Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, otvorio liturgijsko slavlje devetnaeste srijede Velike pobožnosti posvećene nebeskom zaštitniku Hrvatske, svetom Josipu, dana 26. svibnja 2021. godine.

Misno je slavlje predvodio župnik svetog Josipa sa zagrebačke Trešnjevke vlč. Damir Ocvirk, koji je u svojoj homiliji između ostaloga poručio: „Sveti Josip prihvaća odgovornost, prihvaća biti Božji suradnik, on prihvaća biti najmanji u Svetoj Nazaretskoj Obitelji, iako mu prema tadašnjem pravu pripadalo da bude najvažniji, kao muž i otac. On se odriče toga zakona i postaje sluga Djevičanskoga Sina“. Nadalje u svojoj propovijedi vlč. Ocvirk ističe kako je važna ljubav prema bližnjemu i da nam se kao savršen primjer nudi Josipova poslušnost i ljubav.

Svoju propovijed vlč. Ocvirk zaključuje riječima: „Bog treba rasti u našem životu, time se moramo voditi.“

Svetu je misu animirao župni zbor svetoga Josipa sa zagrebačke Trešnjevke pod ravnanjem Josipa Škvorca. Posebna duhovna nit veže Nacionalno svetište svetoga Josipa u Karlovcu i već spomenutu zagrebačku crkvu posvećenu svetom Josipu, kako je već uvodno istaknuo mons. Antun Sente. To je sveti Josip. Upravo je ta poveznica bila i razlog svjedočanstvu vjere vlč. Ocvirka.

„Karlovac mi je osobito drag srcu jer sam svoje svećeničke početke započeo u Župi Presvetog Srca Isusova u Novom Centru.“

Vlč. Ocvirk je ispričao kako je tijekom pandemije koronavirusa posebno izazovno bilo svjedočiti i pričati o vjeri.

„Zbog pandemije i zatvaranja crkvi prošle godine prvi puta u povijesti župe nismo slavili svojeg nebeskog zaštitnika, svetog Josipa s mnoštvom vjernika. Mogu posvjedočiti kako se je među vjernicima tada posebno osjećao neki strah. Pomoću crkvenog zajedništva, koje je jedno vrijeme bilo virtualno pobijedili smo taj strah i shvatili kako je Bog najvažniji.“

Na samom kraju župnik Ocvirk je najavio praizvedbu Himna svetom Josipu "Neka te, Josipe, nebo uzvisuje, autorice glazbe Josipe Šunjo.

Jedan primjerak partiture bračni je par Josipa i Karlo Šunjo uručio mons. Antunu Sente rektoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u nadi da će se ovaj uglazbeni himan u Svetištu još koji put čuti.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.