Događanja

Nadbiskup Uzinić i franjevačka obitelj pri svetom Josipu u Karlovcu

Mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječki predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u subotu 21. svibnja 2022. godini. 

Mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječki predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u subotu 21. svibnja 2022. godini. Koncelebrirali su duhovni asistenti franjevačkog svjetovnog reda i franjevačke mladeži predvođeni fra Zvonimirom Brusačem, TOR područnim duhovnim asistentom Franjevačkoga svjetovnog reda, te mons. Antun Sente, rektor Svetišta. Na misnom su slavlju sudjelovali članovi Franjevačkoga svjetovnog reda "Blaženi Alojzije Stepinac" i Franjevačke mladeži zagrebačkog područja, nekoliko obitelji Riječke nadbiskupije, hodočasnici iz Cresa, Jakšića, te članovi dječjeg zbora katedralne župe Uzvišenja svetog Križa iz Siska.

U prigodnoj homiliji fra Brusač je između ostalog kazao kako vjerujemo da po sakramentu ženidbe muž i žena primaju Božju ljubav koja oblikuje njihovu međusobnu ljubav i njihovu ljubav prema djeci; te daje snagu njihovoj ljubavi. Papa Franjo nam poručuje kako se u društvu našeg vremena često čini da su djeca siročad bez oca, da su bez oca iako ga imaju. Vi prosudite ima li Papa pravo, ili li u tome istine, ima li toga u hrvatskim obiteljima. Doista, djeca su siročad bez oca, kad nemaju dovoljno očeve prisutnosti, kad u ocu nemaju dovoljno oslonca i usmjerenja, kad u njemu nemaju model i uzor ponašanja, kazao je propovjednik te poručio kako nas Sveti Josip uči prihvaćati Božju volju i onda kad je ona protivna našim planovima i očekivanjima. Sveti Josip nije bježao od stvarnosti svoga života ni od njegovih nepredviđenih okolnosti i zadaća, nego se s njima odvažno i odgovorno suočavao, te primijetio kako u Nazaretu Isus bijaše poslušan Josipu i Mariji, a mogao im je biti poslušan jer su oni bili poslušni Bogu. Tako možemo zaključiti da poslušnost djece pretpostavlja poslušnost roditelja Bogu, Božjoj riječi, Božjim zapovijedima, odnosno roditelji mogu od svoje djece tražiti ono što i sam čini, kazao je fra Brusač.

Nakon misnog slavlja svim okupljenim hodočasnicima oko pet stotina mons. Sente je približio povijest štovanja svetog Josipa i nastanak Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Slijedio je zajednički objed "iz torbe" na način da svi hodočasnici na zajednički stol stave pripravljenu hranu te svi zajedno blaguju. Ipak mnoge ukusne slatke i slane delicije za svoju franjevačku braću i sestre, kao dobri domaćini pripremili su članovi karlovačkog franjevačkog svjetovnog reda.

U popodnevnim satima članovi franjevačke obitelji sudjelovali su u zajedničkim radionicama pod nazivom Rastimo u zajedništvu te u predstavljanju mjesnih bratstva OFS-a i Frame. Susret je završio posjetom franjevačkom samostanu, muzeju i crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu gdje su se upoznali sa radom karlovačkih franjevaca.

Hodočasnici s Cresa i Riječke nadbiskupije iz Karlovca su se uputili na 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbreg.

Tokom subote, u popodnevnim satima Josipove su svetište još posjetili bogoslovi Hercegovačke franjevačke Provincije Uznesenja BDM iz zagrebačke Dubrave predvođeni svojim odgojiteljem meštrom fra Serđo Ćavarom, OFM, te župljani Fužina i Liča sa svojim župnikom dr. sc. Tomislavom Zečevićem.

Treću svibanjsku subotu k svetom Josipu u Karlovac hodočastili je više od 600 hodočasnika. 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.