Događanja

Josipova rijeka od 30 000 hodočasnika

Svetkovina svetog Josipa, zaručnika blažene djevice Marije, svečano je proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu kroz tri dana. U ta tri dana, Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu posjetilo je oko 30 000 hodočasnika i podijeljeno preko 10 000 svetih pričesti. Zahvaljujući mnogim profesionalcima i volonterima, tako veliko slavlje prošlo je u pobožnom i radosnom ozračju kako organizatora, tako i sudionika Josipova slavlja.

U subotu 18. ožujka 2023., hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati, pristizali su u Nacionalno svetište svetog Josipa. Oko dvije tisuće ljudi, dovezeni u trideset i pet autobusa, upućivali su molitve nebeskom zaštitniku hrvatskog naroda, nabavljali suvenire Svetišta te u međusobnom druženju razmjenjivali iskustva moćnog Josipovog zagovora. Posebno su se isticali vjernici kako u dvadesetak redova strpljivo, ponizno i pokorno čekaju sakramenat pomirenja, odnosno svete ispovijedi, koje je udjeljivalo dvadesetak svećenika. Središte hodočašća bilo je misno slavlje u 11 sati koje je predvodio preč. Ivica Cik, župnik svete Anastazije u Samoboru, na kojem je koncelebriralo mnoštvo svećenika predvoditelja Josipovih hodočasnika. Propovijedao je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. U svojoj homiliji, osvrnuvši se na pročitano evanđelje o farizeju i cariniku u hramu, potaknuo je okupljeno mnoštvo da mole Boga i zagovor svetog Josipa kako bi se s ovog hodočašća vratili u svoje domove opravdani i zamilovani onom ljubavlju koja je gorjela između Josipa, Isusa i Marije.

Drugog dana slavlja svetkovine svetog Josipa, slavljena su 4 misna slavlja: jutarnju misu u 7 sati predvodio je fra Krunoslav Albert, OFM, karlovački gvardijan. Misno slavlje u 9 sati predvodio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Večernje misno slavlje predvodio je fra Marinko Vukman, OFM, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

Središnje misno slavlje u  11 sati predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, delegat kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa. Mnoštvo vjernika sudjelovalo je na euharistijskom klanjanju u 14 sati i svečanoj pobožnosti svetom Josipu u 17 sati.

Treći dan proslave svetog Josipa, u ponedjeljak 20. ožujka 2023., kada crkva liturgijski slavi Josipovu svetkovinu, započelo je misnim slavljem u 9 sati koje je predvodio vlč. Zlatko Golubić, svećenik na službi u Svetištu. Misno slavlje u 11 sati predvodio je preč. Frane Musić, vikar za pastoral MUP-a, na kojem su među mnoštvom vjernika sudjelovali i pripadnici Policijske uprave Karlovačke. Nakon svečane pobožnosti večernje misno slavlje, ujedno kao i zahvala za brojne primljene milosti tijekom proteklih dana, predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Svakom predvoditelju misnog slavlja Josipovo Svetište uručilo je vjernu repliku kipa svetog Josipa djelo akademskog kipara Ante Starčevića, koje je za tu prigodu u 3D print tehnici izradio dubovački krizmanik Nikola Baniček.

Dodajmo ovome da je prethodnu subotu, 11. ožujka 2023. godine na misnom slavlju u Svetištu sudjelovalo više od tisuću hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske.

Ove godine Josipovo slavlje u Karlovcu kroz spomenuta tri dana, posjetilo oko 30 000 hodočasnika te je podijeljeno preko 10 000 svetih pričesti. Zahvaljujući mnogim profesionalcima i volonterima, tako veliko slavlje prošlo je u pobožnom i radosnom ozračju kako organizatora, tako i sudionika Josipova slavlja. Uz svećenike, hodočasnike je posluživalo 50-tak volontera Nacionalnog Svetišta svetog Josipa koji se okupljaju u različitim zajednicama župe. Veliki doprinos mirnoj i ugodnoj proslavi doprinijeli su članovi prometne policije iz Karlovca koji su na kraju izvijestili da u ta tri dana nisu zabilježili ni jedan prekršaj koji bi bio vezan uz hodočašće u Josipovo svetište.

FOTO: Dinko Neskusil i Denis Stošić
 

 

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu