Nedjeljna čitanja

3. korizmena nedjelja

  Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići. Iv2,13-25 Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.«

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj.

Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče. Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.
Riječ Gospodnja.

Zar nismo navikli da je Isus uvijek dobar, da nam uvijek oprašta, da nas blago prekorava za naše grijehe? Kako sad ova scena u Hramu? Trgovcima razbacuje predmete potrebne za žrtvu u Hramu i grubo dovikuje;»Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Tu Isusovu „scenu“ nisu razumjeli njegovi sunarodnjaci pa ga s pravom pitaju; »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Tada Isus tumači svoje djelovanje! S pravom je istjerao trgovce iz Hrama jer su oni vjerski prostor pretvorili u trgovački. Duhovno pada u drugi plan pred trgovinom! Zar se to ne događa uvijek iznova? Vjerski blagdani i danas postaju odlična prilika trgovcima da zarade na onima koji su spremni i danas staviti više naglasak na običaje i slavlje, a manje na smisao blagdana. Druga stvar na koju Isus upozorava je činjenica da je ljudsko tijelo hram Duha Svetoga. Zato svaki puta kada činimo grijeh iz svoga tijela pa i života udaljujemo Duha Svetoga. Kolika je vrijednost tijela u kojem boravi Duh Sveti pokazao nam je Isus i svojim uskrsnućem. Uostalom i u Vjerovanju ispovijedamo: „Vjerujem u uskrsnuće tijela i život budućega vijeka.“ Nastojmo tijekom ovog korizmenog vremena  čuvati tijelo od grijeha, a dušu približiti onome koji ju je i stvorio.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.