Nedjeljna čitanja

Uskrs

  Trebalo je da Isus ustane od mrtvih. Iv20,1-9 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.
Riječ Gospodnja.

Ovih ćemo dana slušat više izvještaja o praznom grobu u kojega su položili mrtvo tijelo Isusa Krista. Isusovi progonitelji, koji ga osudiše na smrt nisu mogli prihvatiti činjenicu da je prazan grob znak Kristova uskrsnuća, već su uvjeravali sve oko sebe kako je prazan grob djelo Isusovih učenika kojim su tijelo ukrali i razglasili da je uskrsnuo, odnosno živ. Tko ne govori istinu, odnosno tko laže? Nama iz vremenske distance je lakše razumjeti spomenute događaje. Istina ima i teškoća, jer je moguće da su se neki dokazi kroz tako dugu povijest zametnuli ili podmetnuli kontra dokazi. Potrebno je prihvatiti mogućnost da se to moglo dogoditi i na jednoj i na drugoj strani. Dakle, i onima koji tvrde da je Krist živi, kao i onima da je mrtav.

No ipak, neke činjenice ne možemo ignorirati. Nakon pojave osobe Isusa Krista cijeli se svijet bitno izmijenio. Kršćanstvo je od tada do danas naraslo u najbrojniju populaciju na Zemlji. Život Isusa Krista, kao i njegova poruka inspiracija je mnogim u umjetnosti i filozofiji. Nemoguće je izbrojiti mučenike koji su rađe izabrali smrt nego iznevjerili Krista i njegovu nauku. Zabilježeni su brojni neobjašnjivi događaji koji su se ostvarili mimo prirodnih zakonitosti kakve poznaje čovjek. Nazivamo ih čuda. Ona nisu tek plod pobožnih želja, već opisani kao nadnaravno djelo od najeminentnijih znanstvenika. No, uvijek postoje i oni koji sve to osporavaju. Stoga na kraju ostaje vjera.

Postoji puno znakova koji nam mogu pomoći da se odvažimo ući u rizik vjere, ali ipak hoćemo li povjerovati da je uskrsli Krist živ ostaje u našoj vjeri ili nevjeri. 

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Molitva za poginule u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Danu Karlovačke županije