Nedjeljna čitanja

3. vazmena nedjelja

  Trebalo je da Krist sve to pretrpi i treći dan uskrsne od mrtvih. Lk24,35-48 U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha.

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.«Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.« 
Riječ Gospodnja.

Čitanjauskrsnoga vremena uvijek iznova dokazuju Isusovo uskrsnuće i nije lako prihvatiti činjenicu da je Isus živ. Tu poteškoću još u većoj mjeri imali su i Isusovi učenici koji su ga osobno poznavali, s njime jeli i pili, njega slušali ili barem iz daleka gledali. Isus se svojski trudio da u vrijeme svoga zemaljskoga života svojim slušateljima objasni vrijednost kraljevstva Božjega i da smo svi pozvani u to kraljevstvo, a nakon uskrsnuća svim silama želi svoje učenike uvjeriti da je uskrsnuo, da je živ i da tu istinu „ šire dalje“. Na koji način to čini? Učenicima na putu u Emaus jasno se javio onda kada je „razlomio kruh“ mi bi smo danas rekli u sv. misi. Kroz svaku misu nam se Isus javlja, ta u ostalom on je u središnjici tog vjerskog okupljanja. Zar nismo baš nikada osjetili njegovu prisutnost? Isus se svojim učenicima javlja i kroz Pisma, Sveto pismo jer proročanstva govore o njemu, proroci su ga navijestili i opisali! Koliko puta, čitajući Sveto pismo u tišini večeri imao sam osjećaj da Bog govori meni i koliko puta sam  osjetio da mi daje neposredne odgovore! Konačno Isus se trudio da ga njegovi učenici ne dožive kao neku silu, vladara, učitelja ili tome slično, već kao osobu. Da se učenik s njime osobno susretne. Tko se osobno susreo s Isusom nikada ga neće zaboraviti! Tražimo ga iznova u sv. misi u sv. Pismu u osobnoj molitvi! Sa psalmistom uvijek iznova  recimo: Gospodine lice Tvoje ja tražim ne skrivaj lica svoga od mene!

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.