Nedjeljna čitanja

21. nedjelja kroz godinu

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! Iv6,60-69 U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus, znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su. A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.«

U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus, znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su. A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.« Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: »Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.« Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.«
Riječ Gospodnja.

Lijepo je slijediti Isusa kada liječi bolesne, tješi tužne, vrača u život preminule, kori moćne i štiti malene. No, Isus govori svima i svima daje smjernice za život. U zadnjih nekoliko nedjelja slušali smo Isusov govor o nebeskoj hrani, o tome kako je On kruh kojim se svaki onaj čovjek, koji želi vječno živjeti, treba hraniti. Mnogima je to bila tvrda besjeda, neprihvatljiv govor, stoga su Ga počeli napuštati. Među njima su bili i najbliži učenici.

Zanimljiva je Isusova reakcija. Nakon što su mnogi otišli Isus pita svoje apostole: »Da možda i vi ne kanite otići?« Dakle, Isus ne prisiljava već nudi, na neki način ostavlja prostor odluke svakome. Stoga naša vjera, odnosno naše djelovanje u vjeri, nije plod neke prisile, već slobodni izbor. Ako je drugačije nije dobro, bez obzira iz koji razloga činim vjerničke čine.

Nadalje, iz gore prezentiranog teksta, odnosno Isusova odnosa prema učenicima, učimo kako ćemo se i mi naći u situaciji kada nećemo razumjeti Božji govor, čak što više, činit će nam se neprihvatljiv. Uistinu Bog jest zahtjevan i traži vjernost, no vjernost ostvarenoj u slobodnoj volji.

Na Isusovu ponudu Petar je dao jasan odgovor, vjerojatno tada nije sve razumio, ali mu je bilo jasno da se isplati Isusu dati povjerenje i slijediti Ga!

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.