Nedjeljna čitanja

16. nedjelja kroz godinu

  Marta ga primi u kuću. Marija je izabrala bolji dio. Lk10,38-42 U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu.

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«

Riječ Gospodnja.

Više sam puta slušao različite propovjednike kako tumače ovaj odlomak Lukina Evanđelja. Iako na prvi pogled netko može zaključiti da je Marija u prednosti u odnosu na Martu svi propovjednici su na kraju svoje homilije donijeli zaključak kako su obje važne i Marta i Marija, odnosno ora et labora što znači moli i radi.

Družeći se jedno vrijeme s bratom Ulrichom iz Taizea (ekumenska redovnička zajednica koju je osnovao brat Roger) spomenuli smo se i ove teme. Tada mi je protumačio kao izvorni prijevod ne govori kako je Marija izabrala "bolji" već "dobar" dio. Svidjelo mi se to tumačenje tim više što mi je nekako Marta draža. A potvrdili su ga i drugi bibličari.

Svjestan sam da postoje mnoge Marije, osobe koje vazda naglašavaju duhovni način života. I Bog ih voli. No meni je nekako draža Marta. Zašto?

Marta je poduzetna žena. Vjerojatno je uvijek zasukanih rukava i uvijek nešto radi, uređuje, organizira, poslužuje. Vidjevši tako svoj sestru Mariju kako sjedi i sluša Isusa dok se ona "ubija" od posla moli Isusa da je on potakne kako bi joj pomogla oko podvorbe. Isus je odgovorio što je odgovorio. No, prerano je zaključiti da Marti nedostaje vjere. Sljedeći susret obiju sestara s Isusom događa se pred grobm brata im Lazara. Marta, opet poduzetna, trči ususret Isusu tu mu govori, da si bio ovdje brat moj ne bi umro. Poznato je da Isus čini čuda u nečiju vjeru. Ovaj put čini čudo uskrsnuća svoga prijatelja i Martinog brata Lazara u vjeru Marte. Vjeruješ li? Da vjerujem! i tada Isus zaviče i Lazar izlazi iz groba živ.

Možda je Isus htio propitati Martinu vjeru, možda se i bojao da je pored silne brige oko dvorenja i uređenja zaboravila ono najvažnije. Uvjerio se da Marta vjeruje!

Eto zato mi je Marta draža. Ona ima i jedno i drugo i vjeru i djela. A Marija, Marija je izabrala dobar dio!

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.