Događanja

Gospa Snježna, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Svečano je proslavljena župna svetkovina Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu u srijedu 5. kolovoza 2020. godine. Večer prije, uoči blagdana Gospe Snježne mladi s Dubovcu pripremili su tradicionalno molitveno bdijenje koje ove godine zbog jake kiše nisu mogli ostvariti ispred župne crkve na Dubovcu već u Josipovu svetištu.

Svečano je proslavljena župna svetkovina Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu u srijedu 5. kolovoza 2020. godine. Jutarnju svetu misu slavio je u istoimenoj župnoj crkvi dr. Vlado Mikšić, imenovani rektor crkve Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju i imenovani voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličali članovi župnog zbora Sveti Josip pod ravnanjem časne s. Blandine Rakarić a uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića na obnovljenim Heiligerovim orguljama.

Središnje misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, zbog lakšeg organiziranja propisane distance, predvodio je karlovački dekan preč. Dražen Karačić, u koncelebraciji s dvanaest svećenika Karlovačkog, Ozaljskog i Dugoreškog dekanata. Uz karlovačke vjernike na misnom su slavlju sudjelovali i predstavnici grada Karlovca predvođeni karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem, predstavnici Karlovačke županije predvođeni dožupanicom Vesnom Hajsan Dolinar, predstavnici Policijske uprave karlovačke s načelnikom Bratićem, predstavnici kopnene vojske, dr. Ana Stavljinić Rukavina, potpredsjednicka Skupštine grada Zagreba, članovi Građanske garde Karlovac, te predstavnici i članovi obitelji hrvatskih branitelja.

U prigodnoj homiliji prečasni Karačić je objasnio da nas današnji Marijin blagdan vraća u prva stoljeća kršćanstva, kada je na jednom od rimskih brežuljaka usred ljeta pao snijeg: „Na taj čudesni dan iznenađenja počela se graditi crkva posvećena Svetoj Mariji Velikoj – Santa Maria Maggiore. To je iznenadilo sve u Rimu i shvatili su to kao neki poziv neba, Boga da se nešto učini. Već su od tada Mariju nazivali i štovali pod nazivima: Posrednica, Pomagačica, Braniteljica, kao što je i naš narod zove od davnina Odvjetnicom Hrvatske”, kazao je dekan Dražen te nastavio: „Danas, na ovaj Marijin blagdan, vraćamo se u ne tako davnu prošlost našega hrvatskoga naroda, kada su naši branitelji, s krunicom oko vrata, vratili okupirane dijelove hrvatskog teritorija i tako donijeli slobodu i mir svim ljudima i žiteljima ove krvlju natopljene zemlje, dajući svoje živote. I nama koji danas nosimo različite povjerene službe, bilo na duhovnom ili na civilnom području, neka Gospodin po zagovoru svoje i naše Majke udijeli spremnosti i poslušnosti, poniznosti i radosti u služenju drugima na putu prema vječnoj Domovini”, kazao je preč Karačić.

„Danas kao narod slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja. Čežnja za svojom domovinom, za samostalnošću maloga naroda kao što je hrvatski narod, tinjala je, rasla i često se gasila pod jarmom i pritiskom velikih ideologija na putu prema slobodi. Molitva krunice, naših majki i naših baka, na čudesan i neobjašnjiv način prosula je i zabijelila svojim pahuljama cijelu nam domovinu Hrvatsku, a posebno one dijelove koji bijahu okupirani, upravo veličanstvenom akcijom Oluje, gdje su naši branitelji svojom hrabrošću i odlučnošću te svojom žrtvom i krvlju vratili sigurnost i slobodu te mnoge prognane i protjerane vratili na njihova zgarišta i u njihove domove. Tko kratkovidno gleda i vidi, dogodi mu se da brzo i zaboravi. Ovaj događaj ne može se i ne smije izdvojiti i gledati izvan povijesnih okvira i onoga što mu je prethodilo a to je početak 90-ih, prepun neizvjesnosti, stradanja, progonstva, protjerivanja, napuštanja svojih ognjišta, zavičaja, gubitka svojih najdražih i najmilijih, te neizvjesnost što će biti sutra. Naravno da je svaka žrtva i nevina osoba bilo kojeg naroda vrijedna poštovanja i vapi za pravdom, pred Bogom i pred ljudima”, kazao je u svojoj homiliji dekan Karačić.

I ovo misno slavlje svojim su pjevanjem i sviranjem uzveličali članovi župnog zbora Sveti Josip.

Večer prije, uoči blagdana Gospe Snježne mladi s Dubovcu pripremili su tradicionalno molitveno bdijenje koje ove godine zbog jake kiše nisu mogli ostvariti ispred župne crkve na Dubovcu već u Josipovu svetištu.

 
 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.