Događanja

Novi broj Glasnika svetog Josipa

Povodom izlaska iz tiska novog trećeg broja Glasnika svetog Josipa glavni urednik Glasnika mons. Antun Sente predvodio je misno slavlje u srijedu 4. studenog 2020. godine na kojem su uz ostale Josipove štovatelje sudjelovali i članovi uredništva Glasnika. Naime, svake prve srijede u mjesecu slavi se misno slavlje za uredništvo i suradnike Glasnika svetog Josipa.

Povodom izlaska iz tiska novog trećeg broja Glasnika svetog Josipa glavni urednik Glasnika mons. Antun Sente predvodio je misno slavlje u srijedu 4. studenog 2020. godine na kojem su uz ostale Josipove štovatelje sudjelovali i članovi uredništva Glasnika. Naime, svake prve srijede u mjesecu slavi se misno slavlje za uredništvo i suradnike Glasnika svetog Josipa. Nakon misnog slavlja predstavljen je novi treći broj Glasnika svetog Josipa. Prilikom predstavljanja mons. Sente je kazao kako sadašnje vrijeme jest vrijeme koronavirusa. Na svim je vijestima, o njemu se priča sa strahom, smišljaju se šale, mijenja se uhodani vjernički i liturgijski stil života i tako dalje. Stoga je razumljivo da i „Glasnik svetog Josipa” piše o koronavirusu. Rektor je u svojoj riječi opisao tijek svoje bolesti dok je i sam bio zaražen koronavirusom, a u sljedećem članku govori o izlasku iz bolesničke sobe, odnosno primjećuje mnoštvo dobrih i pozitivnih čina koje su mu upravo kroz prolazak same bolesti omogućili da ih primijeti. Nacionalno svetište svetog Josipa je zbog iskustva zatvaranja crkve u ožujku i travnju, a napose u rujnu, pokrenulo molitvenu inicijativu – dnevno jednosatno klanjanje. O čemu se radi, možete pročitati na prvim stranicama „Glasnika”.

Novi broj glasnika donosi mnoštvo zanimljivih informacija o životu i značaju svetog Josipa za Svetu obitelj, kao i za povijest vjerničkog naroda o čemu pišu redoviti suradnici teolozi. Tako profesor Ivan Bodrožić donosi promišljanje svetog Ivana Zlatousnog o Josipovim žalostima i radostima. Doktor Beljan u svojem šestom nastavku prezentacije enciklike svetog Ivana Pavla II. „Redemptoris custos” piše o izboru svetog Josipa za zaštitnika sveopće Crkve. Povjesničar dr. Daniel Patafta zapisao je zanimljiva promišljanja svetog Bernardina Sijenskog o svetom Josipu. O. Stjepan Vidak, karmelićanin, opisuje prekrasnu ikonu koja prikazuje život svetog Josipa, a vjeroučitelj Nikola Kuzmičić nam približava ozračje članova Svete obitelji prilikom bijega u Egipat. Vjeroučiteljica Katarina Pućar opisuje Josipov vrt.

Dr. Agneza Szabo piše o sluzi Božjem Josipu Stadleru kao velikom štovatelju svetog Josipa koji je osnovao Družbu Služavki Malog Isusa s posebnom brigom za siromašnu djecu, a s. Mirna Matić, čuvarica starih „Glasnika”, donosi lijepo razmišljanje o euharistiji iz osmog broja 1930. godine. Naša vjerna suradnica i lektorica Lorena Kasunić u svojoj rubrici „Prostor za citat” donosi nekoliko misli velike Josipove štovateljice svete Terezije Avilske. U ovom broju uz stalnu rubriku „Monsinjorovi kamenčići” vraćamo rubriku „Sveti o svetom Josipu” u kojoj je prezentirano dvoje mladih – naša Danica Širola i najmlađi blaženik Carlo Acutis.

Stalne rubrike „Živost Župe i Svetišta”, „Pisma i uslišanja”, kao i cijeli „Glasnik” ispunjeni su prekrasnim fotografijama svetog Josipa, ali i prezentacijom lijepo i bogato uređenog Josipova svetišta, kako iznutra tako i izvana.

Novi treći broj Glasnika svetog Josipa možete nabaviti po mnogim crkva te u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata