Događanja

Mons. Antun Sente : „Što je vama u Križevcima Stjepan Kranjčić, to je nama u Karlovcu Marijan Radanović!“

U subotu 10. travnja 2021. u Križevcima je svečano proslavljen spomendan križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, 53. godišnjica njegove smrti.

U subotu 10. travnja 2021. u Križevcima je svečano proslavljen spomendan križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, 53. godišnjica njegove smrti.

Misno je slavlje u župnoj crkvi sve. Ane, uz koncelebraciju domaćega župnika preč. Stjepana Sovičeka, predvodio rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. Okupljenima je u propovijedi ispripovijedao kako je, pripremajući se za misu, pogledao jednosatni dokumentarni film o Stjepanu Kranjčiću „Župnik križevački“ autora Marija Raguža i da ga je film potaknuo na propitkivanje: mogu li i ja poput Kranjčića živjeti zauzeto za svoje stado, kao što je to činio on. Govorio je kako ni Kranjčićevo vrijeme, poput ovoga našega današnjega, nije bilo idealno vrijeme, bilo je opterećeno mnogobrojnim komunističkim teškoćama. Svako vrijeme je zahtjevno, nosi svoje teškoće, naglasio je mons. Sente i podsjetio kako je Kranjčić, unatoč svim onodobnim problemima, ostao vjeran Crkvi i nadbiskupu Alojziju Stepincu, znajući da tako ostaje vjeran Isusu Kristu. „Na nama je da promatramo duhovne velikane iz prošlosti kako bi nam bili putokaz u našem vremenu. Kranjčić se nije štedio, davao se ljudima maksimalno, svjestan da se do uskrsne radosti dolazi kroz muku Velikoga petka. Zato je Kranjčić velik“, zaključio je mons. Sente istaknuvši da je Kranjčić cijelim svojim životom svjedočio da je jedino u Bogu nada i da samo Bog ima rješenje za sve probleme. 

Na kraju mise, koju je glazbeno animirao zbor mladih Nacionalnoga svetišta sv. Josipa „Agape“, zahvalne je riječi gostima izrekao domaćin župnik Soviček, a predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran zahvalila je mons. Senteu na svim dosadašnjim suradnjama, od zajedničke organizacije likovne izložbe portreta hrvatskih duhovnih velikana, što nakon Dana hrvatskih svetaca i blaženika krajem svibnja u Križevcima svake godine putuju diljem domovine, do raznih prijateljskih savjeta koje je mons. Sente godinama upućivao članovima Udruge vezano uz  promicanje života i djelovanja Stjepana Kranjčića. „Što je Vama  u Križevcima Stjepan Kranjčić, to je nama u Karlovcu Marijan Radanović! Samo što ste vi već dvaput imali Godinu Stjepana Kranjčića, a mi još nijednom nismo imali Godinu Marijana Radanovića. Učimo od vas Križevčana jer su naši prethodnici to zaslužili. I Kranjčić i Radanović zadužili su ne samo gradove u kojima su djelovali, već cijelu našu domovinu“, u zahvalnoj je riječi izrekao mons. Sente.

Nakon mise su članovi dramske družine „Ozana“ iz Visokog kraj Novoga Marofa, predvođeni mentorom Tiborom Martanom, izveli poetsko-scensku igru posvećenu Stjepanu Kranjčiću „Štefekova srečica“. Ta je družina priredila i prigodni poetsko-glazbeni program koji je izveden prije mise na Kranjčićevu grobu na križevačkom Gradskom groblju. Molitvu na Kranjčićevu grobu prevodio je župnik Soviček.

Svečanost Kranjčićeva spomendana organizirali su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Članovi zbora mladih "Agape" predvođeni svojim župnikom posjetili su grkokatoličku katedralu Presvete Trojice i biskupski dvor. Domaćin im je bio monah Antonije Pajić, rodom iz Karlovaca, koji je svoje goste upoznao sa znamenitostima križevačke katedrale i biskupskog dvora. 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata