Događanja

Zajedništvo u virtualnom i stvarnom svijetu, a pod zaštitom Advocatae i Protectora Croatie

Sedamnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 12. svibnja 2021., predvodio je remetski župnik pri Svetištu Majke Božje Remetske, o. Antonio Mario Čirko, u zajedništvu sa rektorom Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antunom Senteom.

Sedamnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 12. svibnja 2021., predvodio je remetski župnik pri Svetištu Majke Božje Remetske, o. Antonio Mario Čirko, u zajedništvu sa rektorom Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antunom Senteom.

Televizijskim prijenosima misnih slavlja iz dvaju svetišta, iz Svetišta Majke Božje Remetske i iz Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mnogima smo približili blaženu Djevicu Mariju i svetoga Josipa. Upravo mi je zato posebno drago da ovom prigodom iz Nacionalnoga svetišta mogu pozdraviti o. Čirka, koji je prije ulaska u samostan učio za medicinskog djelatnica. Stoga njemu i svim medicinskim sestrama čestitam Dan sestrinstva te sve medicinsko osoblje uključujemo u ovom misno slavlje“, rekao je uvodno prije samoga misnoga slavlja mons. Antun Sente.

U svojoj propovijedi o. Čirko, između ostaloga, je istaknuo: „Tijekom Godine svetoga Josipa posebno možemo promišljati o ljepoti svetosti, koja je zapravo ponizna. Iako evanđelja ne govore puno o svetom Josipu, govore nam o snazi njegove vjere i predanja u Božje ruke. Upravo je zbog toga sveti Josip poseban svetac.“ Tijekom propovijedi napomenuo je kako ne trebamo zaboraviti na molitvu, pogotovo kada nam je teško i život pred nas stavi mnoge kušnje. Primjer usrdne molitve sveti nam je Josip, koji pred svim kušnjama ne gubi pouzdanje u Boga. „Molitva je ona koja daje odgovor“, nadodaje o. Čirko i nastavlja: „Duh istine upućuje nas u svu istinu. Bog nam govori uvijek ne boj se ili samo hrabro. Svakome od nas Bog progovara našim vlastitim imenom“

„Sveti Josip nas uči ljepoti čiste i nepatvorene ljubavi. Volim zamišljati svetoga Josipa kako ide u svoju radionicu kako bi prehranio svoju obitelj, zamišljam ga kako uči Isusa tesarskome zanatu, a Marija to promatra sa strane i raduje se tom svetome obiteljskom zajedništvu“ podijelio je tijekom propovijedi sa vjernicima o. Čirko.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima je vjeru svjedočio o. Čirko. Okupljeni u Josipovu svetištu i oni pred malim ekranima mogli su primijetiti kako razgovor o. Čirka i mons. Sente biva razgovor dvojice svećenika prijatelja s istog polja rada. Mons. Sentea je zanimalo kako je uopće došlo do ideje prijenosa misnih slavlja putem društvenih mreža.

 „Sa prijenosima svetih misa iz remetskog Svetišta započeli smo još 2016. godine, htjeli smo još tada svete mise približiti bolesnima, koji ne mogu prisustvovati liturgiji. U 2018. godini smo ostvarili suradnju sa Laudato televizijom i misna slavlja smo počeli emitirati u njihovom programu. Na neki način, ni ne znajući što nas u budućnosti čeka, pripremili smo se za ovo izazovno vrijeme.“

Prije same pandemije, inspirirani primjerom prijenosa misa iz Remetskog svetišta i mi u Karlovačkom svetištu nabavili smo kamere te počeli prenositi misna slavlje preko društvenih mreža i Laudato televizije. Mnogo dobrih savjeta primio sam upravo od oca Čirka, kazao je mons Sente, na što je o. Čirko dodao kako se tu prepoznaje djelovanje svetoga Josipa: „Počela je ona prva izolacija, sve je više-manje bilo zatvoreno, a svete mise su se prenosile kako bi liturgija bila prisutna u domovima vjernika. Ubrzo se dogodio zagrebački potres, 22. ožujka 2020., i naša je crkva u Remeta bila oštećena. Sa prijenosima svetih misa pomogao nam je mons. Sente i tako su se mise počele emitirati iz Nacionalnoga svetišta. Tada smo osjetili povezanost. Tijekom dana misa se prenosila iz Karlovačkog svetišta, a navečer bi molili krunicu u Remetama“, primjetio je o. Čirko.

Svetište Majke Božje Remetske uz to što je duhovno jako mjesto, veliko je i gradilište u kojemu se ostvaruju i novi projekti, zasigurno je pomoć i prisutnost svetog Josipa nezaobilazna upitao je mons. Antun Sente o. Čirka.

„Pred oltarom Majke Božje Remetske rekao sam – sveti Josipe ti ćeš biti moj blagajnik. Zaista mogu potvrditi kako je Božja providnost prekrasna, lijepo je živjeti sa predanjem u Božje ruke. Mogu posvjedočiti kako su mi se samo otvarala vrata, primjer toga je Gospin vrt kod našega Svetišta u Remetama. Pri samom stvaranju vrta ima sam puno nevolja, u jednom sam trenutku mislio i kako će sve ostati nedovršeno. Noćima nisam spavao, Bogu sam uzdizao ruke i to je na neki način bilo moje nutarnje pročišćenje, a onda najednom se dogodilo da su radovi jednostavno krenuli, a pomoć su mi pružili ljudi od kojih sam najmanje očekivao. Upravo je zato Gospin vrt Božje djelo. Ovom bi prilikom istaknuo kako nije slučajno da su naš hrvatski narod povezali Gospa Remetska i sveti Josip. Naime, Gospa Remetska je zagovornica Hrvatske, a sveti Josip je nebeski zaštitnik naše domovine. Divna je to poveznica ova dva mjesta“zaključio je o. Čirko.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.