Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Povodom blagdana svetog Ilije u istoimenoj župnoj crkvi u Lipniku mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola Zagrebačkog predvodio je misno slavlje u srijedu 20. srpnja 2022. godine. 

Uz Lipničkog župnika vlč Marija Škofa Žugeca konelebrirali su mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, preč. Željko Ivan Bakšić, ozaljski župnik i dekan, vlč. Dragutin Goričanec, župnik na Završju, vlč. Josip Priselac, župnik u Bosiljevu i vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik.
U prigodnoj homiliji mons Zlatko naglasio je važnost čuvanja mjesta u svojoj crkvi što je posebno važno u ovoj crkvi svetog Ilije koja još uvije odiše ljepotom iako je stradala u prošlom potresu, a na osobito u ovom prekrasnom kraju iz kojega su mnogi iselili. Kao što je sveti Ilija čuvao vjeru u pravog Boga tako je potrebno da i mi danas čuvamo vjeru naših djedova i baka upravo na ovom prostu u koji nas je Bog rođenjem darova.

Župna crkva svetog Ilije u Lipniku teško je stradala u nedavnom potresu. Zalaganjem župnika vlč. Marija Škofa Žugeca i uz svesrdnu pomoć Karlovačke županije uspjeli su dobiti znatna sredstva iz Fonda solidarnosti EU kojima će moći obnoviti stradalu crkvu. Restauratorsko istraživački radovi već su u tijeku o čemu svjedoči postavljenja skela oko glavnog oltara. 

220720-LipnikIlijaKoren-17220720-LipnikIlijaKoren-8220720-LipnikIlijaKoren-19220720-LipnikIlijaKoren-26