Događanja

Iris Mihatov Miočić s hrvatskim svecima u Šibeniku

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju je ove godine realizirala akademska umjetnica Iris Mihatov Miočić svečano je otvorena u četvrtak 28. srpnja galeriji „Sv. Nikole Tavelića“ unutar Interpretacijskog centra „Civitas sacra“ u Šibeniku. 

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju je ove godine realizirala akademska umjetnica Iris Mihatov Miočić svečano je otvorena u četvrtak 28. srpnja galeriji „Sv. Nikole Tavelića“ unutar Interpretacijskog centra „Civitas sacra“ u Šibeniku. 

Okupljene ljubitelje hrvatske sakralne umjetnosti pozdravio je Valentino Dražić Celić, akademski slikar i djelatnik interpretacijskog centra Civitas Sacra. O četrnaestogodišnjoj povijesti Izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, te o njenom hodu kroz četrnaest gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovini govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa ujedno i organizator izložbe. Umjetničku ljepotu naslikanih hrvatskih svetaca prezentirao je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, a otvorio ju je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup kazavši kako je sasvim prirodno da u galeriji Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca budu prezentirani i drugih hrvatski sveci i blaženici, kao i oni za koje se vodi postupak beatifikacije i kanonizacije. O tijeku nastajanja i vlastitog upoznavanja hrvatskih duhovnih velikana progovorila je sam autorica Iris Mihatov Miočić, zahvalivši organizatorima u ostvarenju Izložbe.

Iris Mihatov Miočić rođena je u Zadru 1983. godine, gdje je završila Osnovnu školu i Opću gimnaziju. Godine 2001. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, a 2005. godine diplomirala je u klasi profesora Igora Rončevića. Bavi se sakralnim slikarstvom i ilustracijama za djecu, te je izlagala na nizu skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim aukcijama humanitarnog karaktera i likovnim kolonijama.

To je četvrti put da izložba na temu hrvatskih duhovnih velikana dolazi u Šibenik u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, a dio je velikoga istoimenog projekta koji već četrnaestu godinu svekoliku hrvatsku javnost podsjeća na neprocjenjivo duhovno bogatstvo koje naš narod ima u svojim Božjim ugodnicima u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.