Događanja

vlč. Frano Musić predvodio misno slavlje u 11 sati na liturgijskoj proslavi svetog Josipa

Na treći je dan proslave svetog Josipa u ponedjeljak 20. ožujka 2023., kada crkva liturgijski slavi Josipovu svetkovinu, misno slavlje u 11 sati predvodio dr. sc. vlč. Frano Musić, biskupski vikar za MUP i redarstvene službe, na kojem su među mnoštvom vjernika sudjelovali i pripadnici Policijske uprave Karlovačke, uz koncelebraciju mons. Antuna Sentea, ml., i drugih svećenika. Ljepoti misnog slavlja doprinio je župni zbor pod ravnanjem s. Blandine Rakarić uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Josipova svetišta

Na treći je dan proslave svetog Josipa u ponedjeljak 20. ožujka 2023., kada crkva liturgijski slavi Josipovu svetkovinu, misno slavlje u 11 sati predvodio dr. sc. vlč. Frano Musić, biskupski vikar za MUP i redarstvene službe, na kojem su među mnoštvom vjernika sudjelovali i pripadnici Policijske uprave Karlovačke, uz koncelebraciju mons. Antuna Sentea, ml., i drugih svećenika. Ljepoti misnog slavlja doprinio je župni zbor pod ravnanjem s. Blandine Rakarić uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Josipova svetišta

 

U nastavku donosimo uvod u misno slavlje i cjelovitu homiliju:

1. Na početku pozdravljam sve okupljene na ovome svetome euharistijskom slavlju, braću u svećeništvu, policijskoga kapelana vlč. Andriju Markača, načelnika Policijske uprave karlovačke s pomoćnicima i djelatnicima koji slave svojega nebeskog zaštitnika sv. Josipa, kao i hodočasnike i štovatelje ovoga sveca, uzora i zagovornika. 

Okupili smo se u vjeri i nadi, željni i potrebni ohrabrenja i potpore na putu dobra. Slavimo svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, zaštitnika Crkve, i više od tristo trideset godina zaštitnika drage nam domovine Hrvatske, moleći za snagu i jasnoću, vjernost svojemu poslanju. Potreban je čvrst oslonac. Stojimo na čvrstome tlu vjere i vjernosti. Sveti je Josip svjetionik koji pokazuje pravi put. Treba se zagledati u njegov lik, zavoljeti odlike kojima ga Evanđelja opisuju: pravedan muž, dobra srca, primjerena pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, čini što mu Bog govori, vjeran i onda kada je poslušnost od njega tražila velike žrtve, zaručnik čista srca koji s posebnim poštovanjem živi s Djevicom Marijom i Isusom kao brižni čuvar, hranitelj, skrbnik najsvetije obitelji. 
2. Skromni evanđeoski spomeni Josipa u središte stavljaju tajanstveno Božje djelovanje, očitovano u utjelovljenju Isusovu, a tek potom veličinu Josipove vjere. Samo se, dakle, polazeći od Isusa može razumjeti Josipa. On vjerno i poslušno prihvaća svoje poslanje i potpuno u drugi plan stavlja osobne planove. 
Sveti je Josip zorni primjer poslušnosti i pouzdanja u Boga, ali je također primjer, uzor kako se u neznatnosti, skrovitosti i poniznosti, bez puno buke vjerno vrši povjereno poslanje. Još više, na njegovu životu možemo očitati kako rješavati poteškoće i nevolje u svojemu životu osluškujući Božji glas. 
3. U obitelji, društvu, Crkvi, državi imamo posve određenu ulogu. Pritom smo pozvani svoje mišljenje i djelovanje neprestano usklađivati za vrijedno služenje. Svakodnevno slušamo i čitamo o ljudskim sudbinama, stradanjima i tragedijama, pogibeljima, prijetnjama i nesigurnostima koje su i naše tjeskobe i strepnje. Svi smo glas dobrote i ljubavi, glasonoše radosti, nade, povjerenja i vjere u vremenu kada se gusti oblaci sumnje i razočaranja nadvijaju i zakrivaju zrake bistrine i sjaja, ljepote i vedrine; u vremenu koje, kao i svako drugo vrijeme, treba istinskih svjedoka vjernosti, pravednosti i ustrajnosti u dobru i vjeri. 
Osim toga, s kraja na kraj zemlje brzinom se svjetlosti u umreženome svijetu izmjenjuju vijesti o događajima jer je gotovo svaki kutak zemlje premrežen, globalni svijet u malome. Nikada lakše ni brže nismo komunicirali. Ali prekomjerna dostupnost obavijesti, vijesti, naslova i najrazličitijih sadržaja u nama stvara zbrku i pomutnju i teško je naći sigurnu točku, sve je pomiješano i nudi se kao jednaka vrijednost: vjera i nevjera, istina i poluistine i neistine, relativizacija i manipulacija, a slobodan izbor i sloboda bez ograničenja prevladaju vrijednosti i odgovornost. Više nego prije u opasnosti smo događaje i svijet prosuđivati samo ljudskim mjerilima. U tjeskobama svakidašnjice kriza identiteta posvuda je vidljiva. 
4. Sveti je Josip uzor kako slušati Božji glas i razabrati njegovu volju, obvezujući se prihvatiti je i izvršiti, podredivši osobne planove Božjim planovima. Snovi su prigoda za Božji govor koji preobražava. Mudro je dopustiti Bogu da bude dionikom naših snova, našega srca koje razlučuje i traži dobro, pa i uz trpljenja. 
Samo slušajući Božji glas prepoznajemo svoje poslanje i vidimo svijet Božjim pogledom. Zagledani u lik sv. Josipa promišljamo o svojemu poslanju i onomu što nam je Bog povjerio. 
Josipova šutnja i pozornost lijek su i našemu vremenu pomršenih jezika i nerazumijevanja. Koliko kao očevi svojom brigom, skrbi za obitelj, vjernosti i pravednosti opravdavamo povjerenje, majke u nesebičnome zauzimanju za djecu i obitelj; koliko po uzoru na sv. Josipa čuvamo druge od izvrgavanja sramoti, ponižavanju, nevjernosti i izigravanju, u iskrenoj i čistoj ljubavi, poštenju.   
5. Sveta Terezija Avilska kaže:»Ljubav prema Bogu ne sastoji se u suzama i slatkim osjećajima, već u tome da mu služimo u pravednosti, u muževnoj odvažnosti i u poniznosti.» Bog izabire ljude u koje se može pouzdati. Svijet čezne za pravednima, odvažnima, vrijednima, tihima i samozatajnima, skromnima i poniznima. Ali istodobno svijet obiluje nepravednima, utjerivačima straha svake vrste, grabljivcima, silnicima koji gaze ljudska prava i dostojanstvo, prijestupnicima zakona. 
6. Danas pod Josipovu zaštitu stavljamo sve policijske službenike i djelatnike Policijske uprave karlovačke koji svoj život i sposobnosti stavljaju u službu drugima, za očuvanje pravednoga mira i sigurnosti, u zaštiti dobra koje je na različite načine ugroženo, svih obespravljenih, nevoljnih i slabih, u poštivanju društvenih propisa i zakona koji svoj korijen imaju u moralnome zakonu i etici, protiv svake vrste nejednakosti i ugrožavanja i gaženja ljudskoga dostojanstva. Policijski je posao zahtjevan i težak u suzbijanju svake vrste ovisnosti, nedopuštenih sredstava i kriminala, do najvećih razbojstava. 
Nerijetko su i policijski službenici, zbog svojega posla, izloženi porugama, prijeziru i sramoćenju raznih interesnih skupina. Policijski je poziv itekako zahtjevan, ali častan i neprocjenjiv. Potrebna je velika hrabrost, snaga i dosljednost s puno žrtve i s jasnim idealima. Nitko ne može procijeniti vrijednost policijskoga posla niti ga platiti, jer žrtva i ljubav nemaju cijene. Policijski poziv je služenje dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini. Za takvo što treba imati odvažnosti, srca i ljubavi. 
7. Zahvalni smo danas za svaku žrtvu i ljubav, svaki prinos policijskih službenika i djelatnika Policijske uprave karlovačke u stvaranju neovisne Hrvatske, u ratu za slobodu, ali i u miru i sigurnosti. Molimo zagovor i zaštitu svetoga Josipa da i dalje budete na ponos drage nam domovine Hrvatske. Sa zahvalnosti se sjećamo svih poginulih branitelja, preminulih policijskih službenika i djelatnika Karlovačke policijske uprave koji su se nesebično žrtvovali za ideale slobode iz ljubavi prema Domovini.       
 
Sveti Josip, poslušni i ponizni, pravedni muž iz Nazareta, neka nam svima bude zagovornikom i uzorom, pomoćnikom svima u nevolji, posrnulima i klonulima snaga, braniteljem i zaštitnikom našim obiteljima, Crkvi i domovini Hrvatskoj. 
Sveti Josipe, moli za nas!

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.