Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Glazbena škola Karlovac se pridružuje proslavi 200. obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja. 
Tom će se prilikom u subotu 10. prosinca 2022. na sam skladateljev rođendan u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu s početkom u 19.30 sati  održati koncert na kojem će nastupiti: 
Lucija Jelušić Šimatović – sopran, Radmila Bocek – sopran, Marko Ambruš – bariton, Erika Radusinović - violina, Anthony Havelka – violončelo, Božidar Križan - oboa, Ivor Reljić – saksofon, Nives Rački – harfa, Antonija Pisk – klavir, Maria Bilandžić – klavir, Monika Trgovčević Klišanin – klavir, Anita Kaić Poslek – orgulje, Katarina Penzar – orgulje, Krešimir Klarić - orgulje
Mješoviti zbor Glazbene škole Karlovac/dirigent: Manuela Budišćak
Na koncertu će se izvesti neka od najpoznatijih skladateljevih djela i pravih svjetskih evergreena, poput Panis Angelicusa, Violinske sonate, Preludija fuge i varijacije, te pjesame za glas i klavir, Danse lente, Offertoire, Agnus Dei i Final. 
 
César Franck, francuski skladatelj njemačko-belgijskog podrijetla, studirao je u Parizu klavir, kompoziciju i orgulje i tamo postao orguljaš u crkvi sv. Clotilde, te profesor orgulja i kompozicije na Konzervatoriju. Pisao je opere, oratorije, duhovna djela, orkestralna djela, komornu glazbu, pjesme za glas i klavir, te klavirska i orguljska djela. Njegov orguljski opus nije izrazito velik. Napisao je samo dvanaest velikih orguljskih djela, ali ga svejedno mnogi smatraju najvećim skladateljem orguljaške glazbe nakon Bacha . Njegova su djela bila neka od najljepših orguljaških djela koja su došla iz Francuske i postavila su temelje za francuski stil simfonijskih orgulja. Franckova je glazba temeljena na improvizacijskom orguljaškom stilu. Njegove romantične harmonije odlikuju se smjelim romatizmom, čestom modulacijom i plagalnim pomacima, te već upućuju na impresionizam. Franck je nastojao obnoviti klasičnu strukturu sonate i simfonije razvijajući sve stavke djela iz jedne osnovne teme. 
plakat